Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Kriminalisering av selvmedisinering

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

For et par år siden var min samboer i en motorsykkelulykke. Han fikk store skader i mage-regionen og lå på sykehus i 3 måneder. Etter dette har han hatt store smerter og problemer med fordøyelsen. Han har vært i gjennom flere runder med utredelser, men som veldig mange andre har de bare kommet frem til konklusjonen irritert tarm syndrom. Og for dette er det ingen god forklaring på hva som er galt eller hvorfor. Han har prøvd dietter, mageregulerende tabletter, you name it. Ofte kan han gå dager uten å spise, da det gjør det lettere for han å komme seg igjennom dagene. Andre ganger ligger han hele dagen til sengs, i smertehelvete uten å kunne gjøre noe. Legene har ingenting å gi ham bortsett fra sovepiller, som såklart er greit hvis du trenger å sove, men det er jo ikke det som er løsningen! Han er en ressurssterk kar, og livredd for å havne som nav’er og pilleknasker, for det er det eneste de tilbyr han! Lei av leger, sykehus og feilslåtte behandlinger begynte han å røyke cannabis for å kunne sove og spise ordentlig. Når han røyker er han alene, og holder seg hjemme. Han oppbevarer det trygt, langt fra andre, og holder det vekk fra alt som heter skole og jobb.


Han er ingen misbruker. Allikevel blir han behandlet som en. Vi jobbet i sommer en uke som frivillige ved en festival. Uheldigvis var en av de han kjøper av der, og ble tatt med store mengder dop på festivalområdet. For å få strafferabatt sa dealeren til politiet at min samboer hadde kjøpt og røykt på festivalen. De raidet teltet vårt, tok urin, spytt og hårprøver. Spytt og hårprøven var negativ da han ikke hadde røyket mens vi var på festivalen, de fant heller ikke noe i teltet (FORDI HAN HADDE INGENTING!). Allikevel fikk han smelt et fett forelegg på seg med påstanden om at han hadde røykt mens han var der, fordi han hadde THC i urinen. Festivalbåndet hans ble klipt og den eneste ferien vi hadde i år var ødelagt. Min samboer har en jobb der dette er noe som kan gjøre at han får sparken. Jeg er redd, sliten og frustrert ovenfor politi og helsesystem, for akkurat nå jobber alle imot ham! Han jobber hardt for å kunne ha et normalt liv, men hvor lett er det når han til dagligdags må ha kontakt med kriminelle? Og jeg klarer det snart ikke mer. Han er ingen kriminell! Han vil bare kunne leve som alle andre! Hver dag er en kamp, og til tider er min samboer utrøstelig. Jeg vet ikke med andre, men for meg er det hjerteskjærende å se en voksen mann gråte ustanselig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lengere. Om dere har noen gode idèer så tas de imot med åpne armer. Et sted vi kan starte – noen å snakke med. Han har selv lyst til å slutte, men da vil han gå tilbake til der han startet. Hvor skal vi starte, når de allerede har vist ham døra? Snart føler vi ingen annen utvei enn å rømme fra landet, dra fra hjem, familie, jobber og skole for at han kan leve et nogenlunde godt liv uten smerte, frykt og fordømmelse. Mvh hjelpesløs samboer
Kvinne, 23 år fra

Takk for spørsmålet. Vi forstår godt at dette er et problem for både deg og samboeren din. Cannabis er lovlig regulert  medisin i enkelte land og amerikanske stater, men dette gjelder ikke Norge. Vi skjønner at det kan virke urettferdig siden dette foreløpig er det eneste som fungerer for samboeren din. Vi er litt usikre på hva slags idèer vi kan komme med, vi er ikke helsepersonell så å anbefale noe som kan hjelpe han med magesmertene, er utenfor vårt kompetanseområde.

Du kan jo lese denne artikkelen, den kan være interessant for deg.

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.