Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hjemmeboende sønn som ruser seg

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi har en hjemmeboende myndig sønn 26 år som røyker hasj – det innrømer han når jeg spør. Han er aggressiv og deprimert og i perioder virker han nesten psykotisk. Jeg vet ikke hva vi kan/skal gjøre og hvor jeg kan få hjelp. Han går til DPS men vil ikke innrøme at han røyker hasj. Det var par episoder da jeg trode at vi må ta kontakt med politi. Vi orker ikke mer å ha ham hjemmeboende men det er ikke enkelt å kaste sin egen sønn på gata eller melde ham til politi. Kvinne, 54 år fra Østfold
Kvinne, 54 år fra


Vi skjønner at dette er en fortvilet situasjon for deg og dere. Det er bra at han får hjelp og går til DPS, men om han ikke er fullstendig ærlig med sin behandler om alle aspekter i sitt liv, er det vanskelig for behandleren å gi en helhetlig oppfølging. Om hans psykiske problemer skyldes hasjen, er vanskelig å si, men at det gjør han verre, er ganske sannsynlig.

Om det er slik at han oppleves psykotisk og farlig i perioder, er det ikke noe i veien for å ringe politiet. Om politiet kontaktes, vil sannsynligvis helsepersonell kobles inn og det vil bli gjort en psykiatrisk vurdering av han. Det viktigste er å sikre både han og dere (og eventuelt andre som kan være i fare), så i slike situasjoner er det det beste både for han og for dere å ringe etter hjelp.

Sønnen deres er voksen og det er derfor viktig å huske på at han tar sine egne valg. Det er lite dere får gjort annet enn å motivere han til å slutte og til å søke hjelp/være ærlig med terapeuten sin. Om han er veldig syk, kan dere selvfølgelig ta kontakt med DPS og fortelle de om det dere opplever, men i utgangspunktet anbefaler vi i så fall at dere er ærlige med sønnen deres om at dere gjør dette.

Vi forstår at det er vanskelig å kaste han på gata. Nå vet vi ikke hvorfor han bor hjemme og hvordan han fungerer ellers i hverdagen; om han for eksempel jobber/studerer, har et ok sosialt liv og så videre. Men om han klarer å forsørge seg selv, er det kanskje mulig å bistå han med å finne seg et eget sted å bo? Hvis han ikke klarer å forsørge seg selv, er det mulig å kontakte NAV for bistand. Det er mange som ikke klarer å be sine nære pårørende om å flytte ut hvis de har rusproblemer, de er ofte redde for at det da kan bli verre. Det viktige i slike situasjoner er å først og fremst klare å ta vare på seg selv, du kan ikke hjelpe din sønn dersom du selv er utslitt. Om det ikke er aktuelt at han flytter hjemmefra, er det derfor viktig for dere som familie å ha klare grenser for hva som er greit i deres hjem. Ikke for å straffe han, men for at dere ikke skal bli helt utslitt av situasjonen. Å ha klare regler om et rusfritt hjem, kan være et eksempel på en slik regel.

Det å være pårørende til psykisk syke og rusavhengige personer, er tøft. Det kan hjelpe å ha noen å snakke med. Du kan for eksempel ringe Piosenteret for en samtale, eller snakke med legen din om muligheten for å bli henvist til en psykolog.

Her finner du noen enkle tips om måter å gå frem i en samtale med noen som har et cannabisproblem.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.