Amfetamin, Ritalin og ADHD

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei, jeg lurte på om man blir rusa av amfetamin hvis man har ADHD og går på Ritalin?
Kvinne, 18 år fra Hedmark


Amfetamin har en ganske ulik virkning på personer med ADHD (og visse andre lidelser) enn det har på personer uten disse lidelsene. Amfetamin ble tatt i bruk som legemiddel i 1927 for behandling av astma og forkjølelsessymptomer fordi det utvider luftveiene. Noen år senere oppdaget man at amfetamin hadde en annerledes virkning på de som led av ADHD og andre liknende lidelser. Amfetamin ble derfor – midt på 1930-tallet – registrert for behandling av konsentrasjonsvansker med hyperaktivitet, ADHD, (og søvnsykdommen narkolepsi). I Norge i dag selges reseptpliktige amfetaminholdige tabletter for behandling av ADHD og narkolepsi.

Når det gjelder ADHD, blir amfetaminholdige tabletter i første rekke gitt voksne pasienter, når det ikke fungerer med metylfenidat (Ritalin/Concerta).

Hvis man har ADHD og går på Ritalin, og så i tillegg tar amfetamin, kan det føre til kraftig ubehag i form av oppkast, overfølsomhet, krampeanfall (som kan være etterfulgt av koma). Det kan også gi eufori og oppspilthet (rus, «godfølelse»), men det er forhøyet risiko for at dette kan følge med:

  • psykose, forvirring eller paranoia
  • hallusinasjoner og delirium
  • svetting
  • flushing eller blekhet
  • hodepine
  • hjertearytmier (hjerterytmeforstyrrelser)
  • i verste fall kan overdosering føre til hjertestans

Det er også slik at når man kjøper amfetamin illegalt, vet man ikke hva stoffet inneholder eller er blandet ut med. Man vet heller ikke hvor sterkt/potent stoffet er, og derfor er det temmelig risikabelt. I Norge er også en temmelig stor andel av amfetaminet metamfetamin, noe som er mer potent. Og brukerne (og de som selger også) vet ikke ofte om det er det ene eller det andre man tar/selger/kjøper. Som du ser, den blandingen kan gi rus, men til hvilken pris? Vi vet ikke om du spør på egne vegne, eller for noen andre. Det er heller ikke så viktig hvem det gjelder. Det viktige er at vi synes egentlig ikke vi kan anbefale denne blandingen. Ikke fordi vi skal moralisere eller fortelle folk hva de skal gjøre og ikke gjøre, men rett og slett fordi det er såpass risikabelt.

Hvis du har lyst, kan du lese og laste ned vår brosjyre om amfetamin her.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.