Abstinensproblem

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

>Hei. Jeg har gått på morfinpiller i 1 år snart. Innrømmer ærlig at det var pga jakten etter rus, men nå er det kun for å «føle meg frisk». Jeg har prøvd å slutte utallige ganger, men det går til Hel…e hver gang pga abstinensene (føles som om insekter krabler inne i meg). Hva kan jeg gjøre for å dempe abstinensene uten morfin? Føler at livet begynner å bli håpløst. Jeg går på skole, men er redd for at misbruket vil knekke meg. Selvmordstanker har det også vært en del av. Begynner å bli livredd og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg kommer fra en familie med innvandrerbakgrunn og kan ikke fortelle dem hva jeg gjør. Dosene mine kan være fra 60mg til 180mg daglig. Ingen vet om misbruket mitt. Vær så snill og hjelp meg før jeg gjør noe dumt!
Mann, 27


Uansett hvordan du snur og vender på det, er det vanskelig å slutte med morfin når du er avhengig. Det er mange ting du kan gjøre for å lindre abstinenser, men noe vil du uansett merke. Første bud er nedtrapping. Du sier ikke noe om nedtrapping.

Slik vi ser det, har du tre muligheter

  • Nedtrapping uten hjelp. Dette har du forsøkt, og det er derfor du kontakter oss. Du bør trappe deg sakte ned til 15-30 mg før du slutter.
  • Nedtrapping med noe hjelp på slutten (uten medikamnentell behandling). Du kan trappe deg ned så mye du klarer, og ta resten på avrusningsinstitusjon. Der får du noe medisinsk hjelp til abstinenser og de fleste klinikker tilbyr nå nedtrapping på buprenorfin (Subutex) pluss andre medisiner mot kriblinger og eventuelle andre symptomer.
  • Nedtrapping med full hjelp hele tiden (med medikamnentell behandling). Hvis du kommer deg inn på en avrusningsinstitusjon, er det flere som tilbyr medisinsk nedtrapping. Du vil da sannsynligvis få buprenorfin (Subutex) å trappe ned på.

Vi forstår at du ikke ønsker å blande inn familien. Men vi anbefaler deg å snakke med legen din om dette. Om du går på skole/studerer, kan det være at skolen/studiestedet har et helsetilbud. Legen har taushetsplikt (bortsett fra når det gjelder førerkort, les her) og kommer ikke til å fortelle dette til familien din. Legen kan for eksempel hjelpe deg med å utforme en nedtrappingsplan og eventuelt henvise deg til et kort opphold på en avrusningsklinikk. Om du ønsker å gjøre dette uten at noen får vite om det, kan du for eksempel ta ut ferie den perioden du er på avrusning.

Det kan også være greit å snakke med legen din om selvmordstankene, slik at du eventuelt kan få hjelp til også dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.