Rus

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hva behandling kan få om rusrelaterte sjukdommar? kva behandling kan du få på institusjon og kva er lar?
Mann, Hordaland


Rusrelaterte sykdommer

Sykdommer man får av rusbruk, behandles på samme måte som andre sykdommer. La oss ta noen eksempler. Når man bruker sprøyter, fører det noen ganger til infeksjoner/sykdommer, f.eks. Hepatitt eller HIV. Slik sykdom kan behandlies, eller til en viss grad holdes i sjakk, og det gjør man på vanlig måte innenfor helsevesenet. Det har ikke noe å si hvordan man har fått en slik sykdom, om det er pga. rusmisbruk eller om det er andre grunner. Slik behandling er gratis (for pasienten). Et annet eksempel er tannlege. Det koster vanligvis penger å gå til tannlegen, ganske mye også. Når noen har brukt mye narkotika over lang tid, fører det ofte til omfattende problemer med tennene. Da kan vedkommende søke om å få dekket utgifter til tannlege (selv om dette egentlig er noe man må betale selv). I tillegg er det jo slik i våre dager, at det å være rusmisbruker i seg selv regnes som en sykdom (ikke alle er enige med det, men det er sånn helsevesenet tenker).

Behandling på institusjon

Det er 4 hovedtyper når det gjelder rusbehandling:

  1. Poliklinikk er ikke egentlig institusjon, men det ligger ofte på eller ved en rusinstitusjon eller et sykehus. Da går man til samtaler med en psykolog eller andre som kan mye om saken. Dit går man kanskje en dag i uka, og snakker om hvordan man har det, og får hjelp og veiledning til å klare seg uten rus.
  2. Avrusning/avgiftning. De som har brukt mye narkotika eller alkohol over lang tid, trenger avrusning hvor de er på en institusjon en ukes tid eller mer, og får litt medisinsk behandling for abstinenser, en seng å ligge i, mat, dusj/bad, vask av klær, kanskje noen å snakke litt med osv. Når man er blitt i bedre form, kan man gå videre til mer behandling eller velge å bare reise hjem igjen.
  3. Innleggelse korttid betyr at man da legger seg inn til behandling og bor på det stedet. Slik behandling varer fra noen måneder til ett år, sånn ca. Sånn behandling går ofte ut på at man bor på et sted som ligger litt utpå landet (ikke alle er på landet) og der driver man med sunne ting som gårdsdrift, idrett, turer i skog og mark osv. I tillegg har man også mye samtaler om hvordan man skal klare seg når man kommer «tibake til samfunnet», om hvordan man har det inni seg uten rus og mange andre tring.
  4. Behandling langtid er det samme, bare over lengre tid, mer enn et år.
Hva er LAR?

LAR står for «legemiddelassistert rehabilitering«. Det betyr at en som er avhengig av opiater eller opioider (som oftest er det snakk om heroin), får medikamentell behandling for å holde seg vekk fra stoff. De som er i LAR trenger ikke være på institusjon. De kan bo hjemme hos seg selv, og leve akkurat som andre mennesker. Den medisinen de får er metadon, Subutex eller Suboxone. Slike medisiner, hvis man ikke får dem gjennom LAR eller av en lege, regnes som narkotika. På Wikipedia står det en god del om LAR.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.