Kjæreste som røyker hasj

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Heihei.. Jeg har et problem.. Jeg har en kjæreste som tidligere har røyket mye hasj, noe som har skadet forholdet vårt tidligere.. De siste ukene har han startet litt igjen.. Jeg prøver å få han til å forstå mitt synspunkt på dette.. Jeg er helg knust og blitt virkelig ustabil i frykt om at han skal bli avhengig igjen.. Han fortsetter å si at det ikke er farlig, og reagerer i sinne på mine synspunkt.. Jeg takler ikke mere og aner ikke hvordan jeg skal gå fram for å få han til å forstå mine redsler og hvorfor jeg er så imot stoffet.. Han mener at hasj kun har positive effekter, noe jeg ikke tror på.. Jeg vil ikke gå i fra han, men av og til føles jeg at jeg ikle har annet valg, da han ikke vil forstå hva jeg mener å si.. Jeg reagerer ofte med å gråte.. Jeg vet det er feil, men jeg er helt nedkjørt av alt som har skjedd pg har ikke mere krefter. Hva skal jeg gjøre for å få han til å forstå?
Kvinne, 21 år fra


Dette høres ikke ut som en god situasjon for deg. Slik vi forstår det, har du forsøkt å prate med han om dette og hvordan det påvirker dine følelser. Å bruke gråt og trusler for å få det som man vil, er ikke den beste veien å gå, men å gråte av fortvilelse kan du jo ikke gjøre noe med. Så det tenker vi at du ikke trenger å ha dårlig samvittighet for.

Du sier at kjæresten din mener at hasj kun har positive effekter, noe du ikke tror på. Det kan jo være at han ikke merker noen negative effekter (enda), men at hasj kun har positive effekter, er feil. Du kan lese mer om hasj her. Når det er sagt, er det mulig at du bør unngå diskusjonen omkring hvorvidt hasj er farlig eller ikke. Det finnes nok av informasjon som vil påstå begge deler, og en slik diskusjon vil lett kunne ende med påstander mot påstander og krangel.

Men det er fint om dere kan ha en samtale både om hans hasjbruk og om hvordan det påvirker deg. Du som kjenner han, vet kanskje best hvordan du lettest får han i snakk, men vi kan gi deg noen generelle tips.

For det første er det viktig å ta samtalen da du føler det er stemning for en god samtale. Det vil si, helst ikke ta opp dette i en krangel, men på et tidspunkt da han virker mottakelig for å lytte og for å snakke selv. Vi skjønner at du ønsker at han skal forstå at han bør slutte, men dette er noe han må finne ut av selv, og ikke noe du kan snakke han fra/tvinge han til. Derfor kan du begynne med å spørre han litt rundt hans bruk, og la han snakke mens du lytter: hva er det han liker med det? Vil han heller dette enn andre ting? Hva ville bli bedre om han sluttet? Ved å stille spørsmål, utfordrer du han til å tenke gjennom sider ved hasjrøykingen han kanskje ikke har tenkt noe særlig på tidligere. Samtidig får du kanskje større innblikk i hvordan han tenker rundt situasjonen.

Deretter kan du snakke litt om hva hans hasjbruk gjør med deg: «jeg opplever å bli bekymret», «jeg blir redd for at du skal bli avhengig», og så videre.

Vi sier ikke at en slik samtale kommer til å løse problemene, men å forstå hverandres synspunkter og følelser, er en inngangsport til at dere kan finne ut av ting sammen. Å endre sine (rus)vaner, kan ta tid. Du kan, som du opplever, ikke tvinge han til å endre seg, men du kan sette krav til hva du ønsker i en kjæreste og i et forhold. På samme måte bestemmer han hvor mye han er villig til å gi for deg og for forholdet. Om han ikke er villig til å møte dine forventinger, er det kanskje, som du er inne på, på tide med en revurdering av forholdet.

Her finner du nyttige tips til hvordan snakke med noen om deres cannabisproblem.

Lykke til!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.