Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hva skal/kan jeg gjøre?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Pappa er det jeg kaller kontrollert alkoholiker. Han passer på at han er edru til han skal på jobb, men så fort han kommer hjem går han rett på ølboksen og vinflaska. I noen tilfeller også konjakk, sprit og likør. Han har tidligere også vært alkoholiker og ødelagde sitt forrige ekteskap der han hadde to døtre. Så fant han mamma, ble frelst og viet livet til Gud, og han sluttet å drikke. Da jeg var i ungdomsårene havnet han på flaska igjen. Han har vært veldig kontrollerende ovenfor mamma, men og mine tre søsken som jeg vokste opp med. De to døtrene fra det andre ekteskapet vokste opp hos sin mor. Det har vært mang en familiefeide pga alkoholbruk. Fortsatt står jeg og mine søsken i mellom mor og far hvor mamma gang på gang ber oss om å hjelpe pappa, men han inrømmer ikke at han har et problem og ser heller ikke hvordan det ødelegger for familien. Han påstår at han venter på at Gud skal gi han et kall i livet for å kunne slutte med alkoholen, og at han vil få i oppgave å frelse hele verden. Jeg føler «problemet» er veldig komplekst med både alkoholen og det han tror på. Og jeg vet rett og slett ikke hvordan jeg kan hjelpe videre nå. Jeg


begynner å bli sliten og lei av å få telefoner på at de skal skilles pga alkoholen og så skjer alikevel ingenting. Denne trusselen har de gitt oss siden jeg var liten og kunne begynne å huske ting. Jeg ser ikke selv nå hvordan jeg kan hjelpe, og kjenner at hele problemstillingen går i strupen på meg. Har flere ganger siden jeg var liten hatt lyst til at de bare kunne skille seg og spart oss for mye opp gjennom årene. Har dere noen tips og råd om hva jeg skal/kan gjøre? Hilsen sliten datter!

Kvinne, 28 år fra

 

Du beskriver en situasjon som virker krevende og vi skjønner godt at du er sliten. Det er vanskelig, hvis ikke umulig, å hjelpe noen med et alkoholproblem hvis vedkommende ikke ønsker hjelp. Du har nok rett i at problemet er komplekst og at det er lite du kan gjøre utenom å snakke med din far og forsøke å motivere han til å søke hjelp eller selv å gjøre noe med sitt alkoholkonsum. Utover det må du først og fremst ta vare på deg selv. Vi tror at det kan være viktig for deg å sette tydelige grenser for hvor mye du vil delta i ditt fars problematiske forhold til alkohol og i ekteskapsproblemene til foreldrene dine.

Det kan være lurt for deg å ta en samtale med din mor og far, hvor du vektlegger dine egne følelser, fortell dem hva din fars alkoholbruk har gjort og gjør med deg og hvordan du opplever det å «stå mellom dem». Hvis du synes en slik samtale er for vanskelig, kan du kanskje skrive et brev til dem, der du forteller hvordan du opplever situasjonen og gjerne vil hjelpe faren din til en sunnere livsstil hvis han er motivert for det.

Hvis du ønsker å prate med noen om dette kan du kontakte veiledningssenteret for pårørende eller ringe oss mellom 11-19 (onsdager 10-21). Sjekk gjerne denne hjemmesiden til Al-anon, dette er en organisasjon hvor pårørende til mennesker som har et alkoholproblem kan få hjelp. Det er også muligheter for god veiledning for dere alle på et Familievernkontor. Her finner dere en oversikt over kontorer nær dere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.