Unge & rus

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Alle vet at rusmidler er farlig, men hvorfor gjør alle det da?
Kvinne, 13 år fra


Du har helt rett i at rusmidler er farlige. De kan i hvert fall være det hvis man bruker det ofte eller tar mye. Og det er noe alle vet. Noen rusmidler kan man rett og slett dø av.

Det er veldig interessant det du spør om. For det er noe litt merkelig med mennesker, ikke bare ungdom, men voksne også: Man vet at noe er farlig eller dumt å gjøre, vet at man burde ikke gjøre det, og så gjør man det allikevel. Eksempler kan være å røyke, kjøre for fort med bil eller båt, spise for mye sjokoladekake og mange andre ting (du kommer sikkert på noe selv også). Hvorfor det er sånn, er det egentlig ingen som helt har funnet ut. Men det er mange forskere som grubler mye på det, og forsøker å forstå det.

Det eneste rusmiddelet «alle» bruker, her i Norge i alle fall, er alkohol. Det er jo ikke absolutt alle i Norge som drikker alkohol. Men mange. Hvis du f.eks. tar ungdom mellom 15 og 20 år, da er det omtrent åtte av ti som har drukket alkohol (ca. samme for gutter og jenter).

Når det gjelder andre rusmidler/narkotika, er det ikke så vanlig å bruke det. Den mest brukte typen narkotika heter cannabis. Cannabis er hasj og marihuana. Det er litt flere gutter enn jenter som har prøvd cannabis. Men det er langt fra alle. Det er ca to-tre av ti gutter i Norge som har prøvd det (i alderen 15-20), og litt færre jenter. Når det gjelder andre typer narkotika – som f.eks. heroin, amfetamin, kokain – de farligste stoffene – er det veldig få ungdom som prøver det.

Hvis man sammenlikner Norge med andre land i Europa, er det ganske fint. For i Norge er det færre som bruker narkotika enn f.eks. i Danmark og England og Nederland. Det er også sånn at færre og færre ungdom i Norge bruker narkotika. For 15-20 år siden var det flere.

Hvis du vil vite mer om dette, kan du se på våre nettsider om veiledning til skoleoppgaver. Der kan du surfe litt rundt på de forskjellige artiklene og finne statistikk pluss mange forskjellig spørsmål andre ungdom har stilt oss. Hvis du vil spørre oss direkte, kan du ringe på 08588 (alle dager fra 11-19, onsdager fra 10.21). Du kan også chatte med oss alle hverdager fra 14-17 (onsdager til 21). Telefon koster penger, chat er gratis.

Håper dette svaret ga deg litt informasjon.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.