Steroider og taushetsplikt

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Har legene fortsatt taushets plikt angående bruk av steroider? Det er jo kommet en ny lov som sier all bruk av steroider er forbudt. Er legene nå pliktig og si i fra til politiet? Sier du til fastlegen din at du har begynt på steroider og har lyst å ta nødvendige tester for å kontrollere at alt fortsatt er på stell, vil han utføre dette? På forhånd takk 🙂
Mann, 27 år fra Rogaland


Doping er litt på siden av vårt fagfelt, men vi har snakket med Dopingtelefonen, som har veldig god greie på det. Det er som du sier, bruk av doping er nå kriminalisert.  For mer informasjon anbefaler vi deg å kontakte Dopingtelefonen. Du kan også kontakte Hormonlaboratoriet ved Oslo Universitetssykehus. Se også Endringer i legemiddelloven (utvidet forbud mot dopingmidler m.m.), Helse- og omsorgsdepartementet.

Ja, legen har taushetsplikt. Det er på samme måte som med bruk av andre illegale stoffer. I helt spesielle tilfeller kan taushetsplikten brytes, men regelen er at han har taushetsplikt. Når du spør, «Sier du til fastlegen din at du har begynt på steroider og har lyst å ta nødvendige tester for å kontrollere at alt fortsatt er på stell, vil han utføre dette?», er det et interessant spørsmål. Vi vil tro han utfører dette, med mindre legen din har noen helt spesielle kvaler angående problematikken. Du trenger ikke være redd for å spørre.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.