Hvorfor er alkohol lovlig og marijuana ulovlig?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei, jeg har da akkurat fylt 18 år og kan nå drikke meg både full og dritings og kose meg med både ringnes og fruktvin. Jeg fikk nylig tilbud om å prøve en såkalt «joint», og var ble overassket over hvor stigmatisert dette «stoffet» faktisk er. Så derfor lurer jeg bare på hva det er som stopper den norske regjeringen i å legalisere dette stoffet, og hvorfor i alle dager er alkohol lovlig og ikke mange av de andre «hardcore» narcotics?
Kvinne, 19 år fra Oslo


Det er nok mange grunner til at alkohol er lovlig og marihuana/hasj/cannabis er ulovlig i Norge. Norge har i stor i stor grad innført den lovgivningen som har blitt innført ellers i verden, et totalforbud har vært vanlig. Dette er imidlertid en lovgivning som ikke har vært konstant, en periode ble potensielle reaksjoner økt, nå har enkelte land avkriminalisert mindre mengder til eget bruk. En årsak til at illegale rusmidler oppleves som stigmatiserende å bruke er nok at det er ulovlig, og den som bruker det risikerer straffeforfølgelse. RUStelefonen er en offentlig informasjonstjeneste som verken kan eller vil delta i debatter om rusmiddelpolitikk. Hvis du ønsker å engasjere deg i dette spørsmålet, delta i debatter eller påvirke politikken, er det både nettsteder, organisasjoner og politiske partier du kan kontakte.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.