Hasj

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei! Jeg er en jente på 14 år som fant hasj på broren min sitt rom. Er det farlig? Hva skal jeg gjøre?
Kvinne, 14 år fra Hordaland


Du skriver at du har funnet hasj på rommet til broren din, og du lurer på hva du skal gjøre nå. Vi skjønner at det er vanskelig for deg, og at du er bekymret for han. Vi tenker at du bør snakke med noen om dette, gjerne foreldrene deres, det er jo tross alt i deres hus at hasjen ble funnet. I tillegg har foredrene dine et ansvar for broren din hvis han er under 18 år. Hvis du har et godt forhold til broren din kan du jo informere han om funnet ditt før du snakker med andre om det. Kanskje synes han det er bedre å fortelle om hasjen selv. Hvis føler at det er vanskelig å ta opp dette både med broren din og foreldrene deres, kan du kanskje snakke med noen andre voksne om det? En lærer, rådgiver, helsesøster eller helsastasjon for ungdom kan være gode alternativer.

Du spør også om hasj er farlig. Hasj kan mange skadevirkninger, og hvilke skadevirkninger man opplever avhenger av hvor ofte og hvor mye man røyker, men også av individuell sårbarhet. Desto mindre, og sjeldnere, man røyker desto mindre er sjansen for å bli avhengig og få problemer. Hasj kan ha en negativ innvirkning på koordinasjon, reaksjonsevne, innlæring og korttidshukommelse, samt evnen for komplekse tankeoperasjoner og langsiktig strategisk planlegging. Bruk av hasj medfører dessuten en forhøyet risiko for angst- og depresjonsproblemer, og kan til og med utløse psykoser og schizofreni hos sårbare personer.

Som du ser er det vanskelig å svare deg konkret på hvor farlig hasj er for broren din. Det kommer an på hvor mye og ofte han bruker det, og på hans individuelle sårbarhet. Alle som røyker hasj får ikke problemer med det, men noen utvikler avhengighet og/eller opplever ubehagelige bivirkninger. Det er umulig å vite på forhånd hvordan man reagerer på hasjbruk, og om det vil utvikle seg til å bli et problem. Derfor er det viktig at noen voksne får vite at broren din oppbevarer hasj slik at de kan komme inn med eventuell hjelp på et tidlig tidspunkt. Du kan lese mer om hasj i vår brosjyre.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.