Er det noen forskjell på å drikke øl, vin eller sprit? I forhold til rus og helse årsaker til ungdom.
Mann, 17 år fra Sør-Trøndelag


Øl, vin og sprit er alle alkoholholdige drikker, men styrkegraden varierer. Øl innheholder ca. 4,5 % alkohol, vin 7-15 % og sprit mer enn 22 % etter hva slags type sprit det er. Likevel får man i seg omtrent samme alkoholmengde ved inntak av vanlige serveringsvolum av de forskjellige drikkesortene (et ølglass er større enn et vinglass, en «shot» med sprit er mindre enn et glass vin). En standard enhet er ca 12-15 gram alkohol (0,33 liter øl, 1,75 dl vin, 4 cl sprit)

Ruseffekten er avhengig av totalmengden alkohol man får i seg (antall enheter) og hvor fort man drikker. Det kan tenkes at det er lettere å miste kontrol på hvor mye alkohol man får i seg når man for eksempel drikker sprit. Da er det fort gjort å få i seg for mye og dermed bli overstadig beruset.

Du kan lese mer om alkohol og helse i her.