Bør kjæresten min slutte å drikke?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Samboeren min har vært igjen mye tøft i livet, og etter at vi har blitt sammen har det kommet flere tunge slag som har resultert i PTSD, depresjon og søvnproblemer. Han fungerer greit de dagene han skal på jobb, men ofte når han har flere dager fri begynner han å drikke, gjerne på formiddagen, og fortsetter til kvelden før han skal på jobb. For meg er det ekstremt slitsomt å leve med en som konstant er full når han har fri, hele dagen lang, og jeg har flere ganger bedt han kutte ut alenedrikking og dagdrikking. Da holder han seg greit i en periode, men hvis det da blir noe sosialt der det konsumeres alkohol, så er det påan igjen. Jeg har bedt ham oppsøke hjelp for å bearbeide tankene sine, men han får seg ikke til å oppsøke hjelp selv. En gang (da han fikk diagnose PTSD) tok jeg kontakt med lege og fikk dem til å ta kontakt med ham, og ordne han videre hjelp, og da fungerte det bra en stund. Han ble egentlig veldig glad for at jeg hadde gjort det. Men så sluttet han hos psykolog pga flytting, og nå tenker jeg at det er på tide med en ny runde. Jeg har ingen intensjon om å stikke fra ham, men det er jo ikke til å unngå at det går ut over min egen helse og tilværelse å leve slik. Jeg liker også å drikke litt i sosialt lag, men jeg er villig til å kutte det ut hvis han skal det, for å være solidarisk og for at det kanskje kan være lettere for ham at vi er sammen om det. Jeg har også hatt «hvite perioder» for å prøve å få han med på det, noe som kanskje har vært delvis forebyggende. Bør jeg be ham kutte ut alkoholen for godt?
Kvinne, 28 år


Du har en samboer som drikker mer enn du er komfortabel med. Slik vi skjønner det er det perioder der han drikker mer enn andre, særlig når han ikke jobber. Han sliter med depresjon, søvnmangel og PTSD, og har sporadisk snakket med psykolog. Du skriver at hans problemer også går utover deg, og du lurer på om du bør be han om å kutte alkoholen for godt.

Vi kan ikke fortelle deg hva som er riktig å gjøre for deg/dere. Selvfølgelig kan du be han om å slutte å drikke, men han kan jo si nei. Eller han kan si ja, men likevel fortsette å drikke. Eller han kan si ja og faktisk slutte. Sjansen for at han gjør det han vil uavhengig av hva du ber han om er tilstede, så kanskje er det bedre hvis dere snakker sammen om hva han vil. Vil han fortsette å drikke? Vil han slutte å drikke? Vil han forsøke å endre sine alkoholvaner slik at han kan nyte alkohol mer kontrollert? I så fall hvordan?

Du skriver at du tidligere har kontaktet lege for han. Det er fint at du vil hjelpe og støtte han, men ved å gjøre ting for han fratar du han muligheten til selv og ta ansvar. Vi er helt enige i at det å gå til samtaler hos psykolog er en bra måte å bearbeide problemer på. Men, hvis han skal få maksimalt utbytte av det, er det viktig at han selv ønsker å gjøre noe med sine problemer. Han må gjøre det for sin skyld, fordi han er motivert – ikke for din skyld, for å slippe mas og dårlig samvittighet. Hvis dere tar en prat hvor du ber han om å fortelle hva han tenker og ønsker kan det bidra til at han føler større ansvar for eget liv, og skjønner at det er han som avgjør hvordan livet hans skal bli.

Hvis han føler at han har et problem og ønsker å ta tak i det, kan han snakke med legen sin. Legen kan henvise han til riktig behandling, enten det er avrusning, døgnbehandling, dagbehandling/poliklinisk behandling eller et lengre behandlingsopphold. Dere kan gå inn på Fritt sykehusvalg og se litt på hva slags tilbud som finnes i deres region. Hvis han ikke ønsker å snakke med lege kan dere se på rushjelp.no, der finner dere kartleggingstest og nettbasert selvhjelpsprogram.

Det kan være en idè å ta kontakt med et Familievernkontor. Her kan dere som samboere få en terapeut å snakke med. Dere trenger ingen henvisning til Familievernkontor. Det er ikke lett å være pårørende til en rusmisbruker. Heldigvis finnes det steder å henvende seg for pårørende. I din situasjon kan Al-Anon være et godt alternativ.

I denne artikkelen kan du få tips om hvordan å snakke med noen om deres rusproblem. Guiden er rettet mot folk som bruker cannabis, men har gode tips som også kan brukes i samtaler med en med alkoholproblemer. Du er også velkommen til å ringe til oss på RUStelefonen 08588 for en samtale. Vi har åpent hver dag 11-19 (onsdager 10-21).

Om førerkort m.v.

Hvis han er avhengig av «lappen»/motorvognførerkort i hverdagen, skylder vi å gjøre oppmerksom på at han kan få dette inndratt for en periode hvis legen vurderer at han ikke fyller helsekravene til førerkort. Han må de godgjøre rusfrihet og søke om å få lappen tilbake senere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.