Hei. Eg lurer på pris på alkohol i Norge? Eller alkohol økonomi.
Mann, 15 år fra Hordaland

 


All økonomi, deriblant prisen på alkohol, reguleres av «markedskreftene» og staten. Prisene på varer i et marked påvirkes av veldig mange faktorer. Delvis regulerer markedet prisene selv ved konkurranse, tilbud og etterspørsel, og delvis reguleres priser av rammer som staten pålegger markedet. Disse rammene heter skatter og avgifter, forskrifter og lovverk. Slike rammeverk varierer fra land til land, og etter hvem som styrer et land.

Norge er på alle måter et dyrt land i verdensøkonomisk målestokk og har i tillegg høye skatter og avgifter på alkohol. Et glass vin koster fra 60-80 kroner på puben til langt over 100 på dyre restauranter. Brennevin er dyrere, delvis fordi skatter og avgifter stiger i takt med alkoholprosenten. I Norge selges ikke vin og brennevin i butikken, men på Vinmonopolet. Der er prisene er veldig regulerte, men de varierer selvsagt mellom de ulike varene. I butikken er prisene også ganske faste; det koster 45-70 kroner for en liter øl; rusbrus og cider er litt dyrere (2014-priser).

Disse tingene kan du sikkert diskutere på skolen og med dine foreldre/foresatte og familie.

Nettsider: