Alkoholpriser og alkoholøkonomi.

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Eg lurer på pris på alkohol i Norge? Eller alkohol økonomi.
Mann, 15 år fra Hordaland

 


All økonomi, deriblant prisen på alkohol, reguleres av «markedskreftene» og staten. Prisene på varer i et marked påvirkes av veldig mange faktorer. Delvis regulerer markedet prisene selv ved konkurranse, tilbud og etterspørsel, og delvis reguleres priser av rammer som staten pålegger markedet. Disse rammene heter skatter og avgifter, forskrifter og lovverk. Slike rammeverk varierer fra land til land, og etter hvem som styrer et land.

Norge er på alle måter et dyrt land i verdensøkonomisk målestokk og har i tillegg høye skatter og avgifter på alkohol. Et glass vin koster fra 60-80 kroner på puben til langt over 100 på dyre restauranter. Brennevin er dyrere, delvis fordi skatter og avgifter stiger i takt med alkoholprosenten. I Norge selges ikke vin og brennevin i butikken, men på Vinmonopolet. Der er prisene er veldig regulerte, men de varierer selvsagt mellom de ulike varene. I butikken er prisene også ganske faste; det koster 45-70 kroner for en liter øl; rusbrus og cider er litt dyrere (2014-priser).

Disse tingene kan du sikkert diskutere på skolen og med dine foreldre/foresatte og familie.

Nettsider:

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.