Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Kommer det på rullebladet

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei 🙂 I helgen ble jeg tatt av politiet med ca 1,5 gram med cannabis og jeg var beruset av cannabis, det jeg lurer på er om denne hendelsen kommer på rullebladet eller om det er en annen løsning. Takk for svar
Mann, 17 år fra Buskerud

Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven)  § 162 sier at det er forbudt å tilvirke, innføre, erverve, oppbevare, sende eller overdra cannabis. Bestemmelsen har en strafferamme på opptil 21 års fengsel, men ved mindre overtredelser får man forelegg, bot eller en kortvarig fengselsstraff. Retningslinjer fra justisdepartementet angir for tiden en grense på opptil 15 gram cannabis for forelegg. Det vil si at du, som ble tatt med 1,5 gram, ligger godt innefor denne grensen og dermed slipper unna med forelegg.

Bruk er forbudt etter legemiddelloven § 24. I lovens § 31 blir det fastslått at bruk av narkotika kan gi en straff på bøter og fengsel inntil 6 måneder. Den mest vanlige reaksjonen på bruk av cannabis vil også være et forelegg.

Både ved bruk og besittelse vil det ilagt ordinært forelegg, og ikke forenklet forelegg. Det betyr at forholdet blir registrert i bøteregisteret, og vil kunne fremgå av en politiattest (kommer på «rullebladet»). Det finnes flere typer politiattester, du kan lese mer om disse i denne artikklen på ung.no.

I noen tilfeller kan politiet tilby å inngå en ruskontrakt, noe som innebærer at du slipper forelegg mot at du lover å holde deg rusfri. Politet kan kreve at du møter til samtaler og avgir urinprøver i perioden ruskontrakten gjelder.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.