Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hvorfor blir man avhenge av Hasj?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi skal ha foredrag om dette på skolen og jeg lurte på hvorfor man blir avhengig av Hasj?
Kvinne, 14 år fra Sør-Trøndelag


RUStelefonen svarer:
Cannabis (fellesbetegnelse for hasj og marihuana) anses å være mindre avhengighetsskapende enn andre rusmidler som f.eks. kokain og heroin. Avhengigheten kan imidlertid oppleves som sterk. Spørsmålet om hvorfor man blir avhengig, er et omfattende spørsmål. Under deler vi opp begrepet avhengighet i fysisk, psykisk og sosial avhengighet for å gjøre det enklere. Samtidig er det sånn at alle disse delene av avhengigheten fungerer sammen, de går ikke an å skille i det virkelige liv.

Fysisk/hjernens fuksjon: Vi mennesker har et belønningssystem i hjernen, det skapes en beløningsreaksjon når man opplever noe godt. Denne reaksjonen er sett på som nødvendig for menneskets overleveslesevne, det vil si at det er naturlig for mennesker å gjenta de handlinger som er sentrale for at vi overlever. Slike handlinger vil f.eks. være å spise, å drikke, være sosial sammen med andre, ha sex, gi omsorg til vårt barn. Dette er handlinger vi tillegger en spesiell betydning, og derfor vil vi gjenta handlingene. På samme måte som de naturlige handlingene skaper rusmidler en tilsvarende belønningsreaksjon. En viktig forskjellen er at rusmidler ofte kan skape en kraftigere belønningsreaksjon enn de naturlige handlingene, og for noen vil derfor vil trangen til å gjenta å ruse seg være sterk. Her finner du Folkehelseinnstituttets faktaark om avhengighet.

Psykisk: Om man gjør noe man liker er det vanlig å ville gjøre det igjen, og man kan få lyst på mer av det. Vi mennesker legger til oss vaner, og på grunn av hjernens belønningssystem er noen handlinger letterer å venne seg til.

Soialt: I vår faktabrosjyre om cannabis står det litt om at det kan være vanskelig å slutte. Det begynner slik: 
«Cannabis røykes ofte sammen med andre. Identitet og tilhørighet til venner som også røyker er viktig for mange. Den som ønsker å slutte kan oppleve problemer med å løsrive seg ettersom man da velger bort noe man har til felles med venner. Hvordan klarer man da å slutte? Når gode venner tilbyr cannabis er det vanskelig å si nei. Det kan være lurt å holde litt avstand til disse i de første ukene etter man har sluttet, og heller møte dem når man er litt sterkere og klar for denne utfordringen.» Felleskap, venner og det å være sosial kan for noen være en viktig del av avhengigheten. Litt det samme som at det sosiale/venner er med på å gjøre det gøy å spille fotball sånn at man ønsker å fortsette.

TIPS: Noe av det vi har skrevet her er kanskje litt vanskelig. Da anbefaler vi deg å kikke på det sammen med læreren, dine foresatte/mamma/pappa eller andre voksne.

Her finner du vår brosjyre om cannabis.

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.