Norske navn

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

amfetamin litenJeg er oversetter og vet null om narkotiske stoffer: Kan dere hjelpe meg med norske navn på crack og crystal?
Mann, 70 år fra Oslo

Vi kjenner ikke til noen særnorske offesielle navn på crystal og crack, men begge stoffene har en rekke kallenavn. Crack, som er fribaseformen av kokain, kalles gjerne fribase eller snø på norsk. Ellers er det vanlig å benytte de mer internasjonale kallenavnene som «Coke», «Charlie», «Snow», «Flake» eller «Blow». Crack kan røykes, i motsetning til «vanlig» kokain som ødelegges ved høy temperatur og derfor oftest sniffes.

Crystal brukes gjerne om den krystalliserte formen av metamfetamin. På norsk kalles det gjerne for krystall(er), men det er nok mer vanlig å bruke de engelske kallenavnene crystalmeth eller ice. Dette fordi crystal eller krystaller også kan henvise til krystallisert MDMA (ecstasy). På samme måte som med crack, kan crystal røykes i motsetning til tradisjonell metamfetamin/amfetamin som heller ikke tåler så høy tempratur. Vanlig måte å bruke metamfetamin/amfetamin er å sniffe, spise eller injisere.

Du kan lese mer om disse stoffene i våre brosjyrer om kokain og amfetamin.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.