mest skadelig

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

promillesymbol litenHva er mest skadelig av å drikke en halv liter sprit om dagen, eller 10 øl om dagen?
Mann, 28 år fra Møre og Romsdal

 

Det kommer an på volumprosent alkohol i spriten og størrelsen (volum) på ølenhetene. Alkoholkonsum angis ofte i standardenheter (SE), hvor 1 SE tilsvarer ca. 12,8g ren alkohol. 1 SE tilsvarer for eksempel en flaske (33 cl) øl på 4.5 vol%, et lite glass (12,5 cl) vin, eller et svært lite glass (4 cl) sprit på 40 vol %. Har man drukket en SE har man alltid fått samme mengde ren alkohol i kroppen, enten det er 0,33 l pils eller 0,04 liter brennevin. (En halv liter øl tilsvarer 1,5 SE.)

 

Hvis vi for eksempel går ut i fra en halv liter sprit som inneholder 40 volumprosent alkohol så tilsvarer det ca. 12,5 SE, mens 10 flasker øl (33 cl) tilsvarer 10 SE. Det vil si at når man drikker en halv liter sprit med 40 vol % alkohol får man en større mengde ren alkhol i kroppen enn når man drikker 10 flasker øl (33cl). 

WHO definerer storforbruk for kvinner på 14 alkoholenheter per uke, og for menn som 21 alkoholenheter per uke. Over dette forbruksnivået er det forhøyet risiko for helseskader som organskader. Hvis man i gjennomsnitt drikker 10 SE per dag (70SE per uke) over lengre perioder, er man langt over anbefalt øvre grensen og det kan være skadelig. Du kan lese mer om alkohol her, om promille her og om skadevirkninger her

 

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.