sniffestofferHva er det som gjør at man blir høy av lim?
Mann, 15 år fra Sør-Trøndelag

Lim og andre sniffestoffer foreligger i væskeform, men pustes inn som gass. Sniffestoffer absorberes fort gjennom lungene til blodomøpet og når raskt hjernen og andre organer. Sniffestoffer har som regel en hemmende effekt på virkningen av det sentrale nervesystemet. Sniffestoffer påvirker blant annet dopaminesystemet i hjernen og GABA, den viktigste hemmende transmittersubstansen i det sentrale nervesystemet i hjernen. Alkohol har en lignende effekt. 

Virkninger av sniffestoffer:  

«Etter inntak av løsemidler inntrer vanligvis en alkoholliknende rus. Nedsatt konsentrasjon, hevet stemningsleie, svekket hukommelse og innlæring, samt kritikkløshet er typiske symptomer. Misbrukere beskriver oppstemthet, ørhet, manglende hemninger og evt. forvirring i kombinasjon med en beroligende effekt. Etter at en har inntatt en gjennomsnittlig rusgivende dose, vil rusen vanligvis vare fra få minutter til maksimalt en time.

Flere tilfeller er registrert der friske personer plutselig har omkommet i forbindelse med inntak av sniffestoffer. Dette kan både skyldes akutt oksygenmangel og sniffestoffenes virkninger i seg selv. Dersom en person sniffer ved å puste i en plastpose, kan det medføre kvelning fordi det blir for lite oksygen.»

Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI)

 

Legg igjen en kommentar