Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

hasj

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

hvorfor er hasj så jævlig digg å hvorfor er det ikke lov???
Kvinne, 25 år fra Finnmark

Hasj (og alle andre rusmidler) oppleves av mange som «jævelig digg» fordi  de påvirker den mesolimbiske hjernen (også kalt lystsenteret): frontal cortex, nucleus, accumbens amygdala, og hippocampus. Hver gang du bruker et rusmiddel, vil disse områdene aktiveres, noe som gir økt aktivitet i de millioner av nerveceller som finnes her. Denne påvirkningen vil for de aller fleste ledsages av en følelse av velvære, av belønning, av glede. Mange har lurt på hvorfor vi fra naturens side er utstyrt med dette lystsenteret. Svaret er at «lystsenteret» har en viktig funksjon som ikke er knyttet til bruk av rusmidler. Det skal regulere atferd knyttet til motivasjon, lyst og glede i forbindelse med aktiviteter som er viktige for individets ivaretakelse av seg selv. Eksempler kan være å føle velvære ved å drikke når du er tørst og spise når du er sulten. En annen viktig funksjon er videreføring av arten, ved at»lystsenteret» aktiviseres i forbindelse med seksuell aktivitet, og dermed fører til at mennesket føler velvære i sine forsøk på å reprodusere.

Når det gjelder lovlighet eller ulovlighet av ulike rusmidler, så tar RUStelefonen ikke stilling for eller mot den rådende politikk på området. Det er det de enkelte lands lovgivende instanser som bestemmer dette. I Norge er det Stortinget. Vi kan ikke svare deg helt totalt objektivt på hvorfor det i Norge er ulovlig med hasj og lovlig med andre vanedannende midler som kaffe, nikotin og alkohol. Det er grunn til å tro at alkohol, som det eneste lovlige rusmiddelet i Norge, pga. fare for helseskader ville vært klassifisert som narkotika, hvis det hadde kommet på markedet i dag. Norsk ruspolitikk generelt og forbudet mot hasj, er nok, som du skriver, ikke basert på uavhengige analyser av reelle fysiske, psykiske og samfunnsmessige skadevirkninger av stoffene. Det er nok heller kultur, tradisjon og det overordnede hensynet til samfunnests ve og vel som er styrende. Det har blitt argumentert med at hvis cannabis ble lovlig så ville flere ha brukt det, og med det vi vet om cannabisbruk i dag er det sannsynlig at det kunne skapt flere problemer relatert til fysisk og psykisk helse. Alkohol som jo er lovlig fører til veldig mange folkehelserelaterte problemer, så frykten for å få enda et lovlig rusmiddel holder nok igjen lovgivningen her.

MEN, det foregår stadig en dabatt om avkriminalisering av cannabismiddelbruk, og siste ord er neppe sagt i denne saken. Men det er viktig å skille mellom legalisering av cannabis og avkriminalisering av cannabismiddelbruk. Legalisering innebærer at cannabis bli lovlig på linje med alkohol eller andre varer. Avkriminalisering av cannabismiddelbruk betyr at man ikke strafeforfølger bruk, men salg og smugling vil forsatt være forbudt.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.