Den alkoholen man drikker heter etylalkohol eller etanol, som vi bruker i øl, vin, brennevin og sprit. Alkohol er en klar lettflytende væske, som finnes i alkoholholdige drikker.
Alkohol er det mest vanlige rusmiddelet i Europa i dag. Alkoholholdig drikk er en væske som hovedsakelig består av smakstilsatt vann og det kjemiske stoffet etanol (etylalkohol). Alkohol utvinnes ved at det oppstår en gjæringsprosess av sukkeret i frukt (druer), grønnsaker (poteter) eller kornprodukter, som danner etanol. Det finnes mange ulike typer alkohol. Mengden av alkohol i produktene varierer. De vanligste typene alkoholholdig drikk er:
Øl: Øl er den type alkohol som på verdensbasis er mest utbredt. Det finnes derimot mange ulike typer øl, og de fleste er fremstilt av kornprodukter. De fleste øltyper som er i salg i Norge, har et alkoholinnhold på 3,5 – 4,75 volumprosent alkohol. Alkoholfritt øl kan inneholde opptil 0,7 volumprosent.
Vin: Vin er basert på gjæret druesaft og har som regel et alkoholinnhold på 10-13 volumprosent, men det finnes noen mer konsentrerte viner med et alkoholinnhold på opptil 17 volumprosent.
Brennevin: Drikker som f.eks. whisky, vodka, tequila og rom. Disse produktene varierer fra 22 – 60 volumprosent alkohol.
Cider: Cider har som regel en fruktig og søtlig smak. Alkoholstyrken i cider varierer fra 0,9 til 8,4 volumprosent.
Rusbrus («alcopops»): Søte drikker med ulike farger og fruktssmaker. Rusbrusproduktene er gjerne drikker basert på gjæret fruktsaft, eller de er ferdigblandede brennevinsbaserte drikker. Rusbrus har oftest et alkoholinnhold på 4 – 5,5 volumprosent. Kilde: Actis.