DMT, Alkohol, Cannabis

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

blue-question-markHva vet du om DMT, og påvirkningen den har på hjernen? Hvorfor spyr jeg når jeg drikker for mye? Er cannabis så farlig som media skal ha det til? Mann, 17 år fra Telemark

1) DMT: DMT, også kjent som dimetyltryptamin, er et kraftig psykoaktivt stoff. DMT ble første gang kunstig fremstilt i 1931. Det forekommer også naturlig i mange plantearter. Inntak av DMT kan gi en følelse av tidsutvidelse, samt auditive og intense visuelle hallusinasjoner. Det er vanskelig å på forhånd å forutse hvilken virkning hallusinogener kan ha på den enkelte. Effektene kan i løpet av kort tid svinge mellom velbehag og frykt, fra en intens lykkefølelse til angst og panikk og sterke depresjoner. Hallusinasjonene kan dessuten være så kraftige at de kan medføre farlig atferd for brukeren. 2) Hvorfor spyr man når man drikker for mye? Det er ikke uvanlig å kaste opp av for mye alkohol. Å kaste opp er en av kroppens måter å kvitte seg med giftstoffer på. Alkohol absorberes i magesekken, cellene som sitter her irriteres og sender via nervesystemet beskjed til hjernen om at magen inneholder et stoff som er skadelig for kroppen. Det varierer mye fra person til person hvor mye en tåler av alkohol, og hvordan man reagerer. Faktorer som å legge seg på oppadgående rus, sterke eller sukkerholdige former for alkohol og for stort inntak er medvirkende årsaker til hvordan man reagerer. 3) Er cannabis så farlig som media skal ha det til? Vi er usikre på hva du mener. Det finnes mye informasjon og skriverier om cannabis, og det er stadig debatter om hvor farlig cannabis er, om det i det hele tatt er farlig og om det bør være kriminalisert. Det finnes nok av informasjon som forteller at cannabis ikke er farlig, på samme måte som det finnes masse informasjon som forteller oss at det er veldig farlig. Fakta er at alle rusmidler har skadevirkninger, også cannabis. Hvor farlig det er, varierer fra person til person, brukshyppighet og så videre. Dessuten er «farlig» en veldig bred betegnelse. Farlig for hvem? For enkeltindividet (brukeren), for samfunnet, for pårørende? Og så videre. Hasj er ikke kjent for å være dødelig farlig. Så langt vi vet har det ikke forekommet dødsfall der hasjinntak er eneste årsak. Det vi vet er at hasj kan være mer skadelig for personer som er disponert for hjerteproblemer fordi det kan gi hjertekrampe. I tillegg utsetter man seg for kreft i svelg, munnhule og lunge om man røyker hasjen. Sist, men ikke minst kommer risikoen for psykiske komplikasjoner ved bruk av cannabis. Bruk av cannabis kan for disponerte personer forsterke eller utløse psykiske lidelser som depresjon, psykoser og angst. FMR har en artikkel hvor de diskuterer hvor farlig hasj er, sett i forhold til andre rusmidler. Den kan du lese her. Du kan lese fakta om cannabis her. 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.