Thc i blod og urin

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

cannabisJeg trener 11 timer i uka, mye fotball å mye friluftsliv i tillegg til styrketrening. jeg har lav fettprosent, og jeg røyker ca 1 gang i månden. fra jeg røyker, hvor lenge er det til det ikke vises på urinprøven? og hvor lenge er det til det ikke vises på blodet? -vist jeg avleverer positiv urinprøve på thc, så vil jeg få en bot på 2500-3000kr i bot, jeg er 16 år, men vil dette kunne ødelegge framtiden min i forsvaret?
Mann, 16 år

THC vil kunne påvises i urinen i opptil én uke etter én gangs bruk. THC er imidlertid fettløslig, og stoffet lagres i fettvevet i kroppen. Om man røyker hasj oftere enn én gang i uken, vil dette derfor kunne føre til en opphoping av THC i kroppen, og det kan ta opptil 6-10 uker før man kan avlevere rene urinprøver. Trening og god forbrenning har liten effekt på utskillelsen av thc fra fettvevet. I blodet vises thc i inntil et halvt døgn.

Du forteller at du kommer til å få en bot om du tester positivt. Er du sikker på dette? Og hvem er det som tester deg? Om du har en ruskontrakt, kommer det an på hva som står i denne om hvorvidt du får bot eller ikke. I teorien kan du få bot fordi du ved å røyke hasj bryter legemiddelloven § 31, jf § 24, som sier at er det er straffbart å bruke narkotika. Boten vil da som du sier ligge på rundt 3000 kr. Men fordi du er under 18 år er det sannsynlig at det heller vil bli igangsatt et eller annet tiltak. Det kan for eksempel være at du må i samtaleterapi, at det blir arrangert en samtale med deg, dine foresatte og politiet, eller lignende. Men dette spørs som sagt på for eksempel hvem som tester deg og hvorfor, og  hva som står i din ruskontrakt.

Forsvaret har nulltoleranse for bruk av narkotika, og skriver på sine sider at «misbruk av narkotika i Forsvaret fører til melding til politiet og eventuell straff etter legemiddellova og/eller straffelova. Forholdet vil då kome som merknad på det sivile rullebladet». Du kan lese mer om dette her.

En historikk med narkotika i forkant vil sørge for at du kan få problemer med å bli sikkerhetsklarert for tjeneste i Forsvaret. Dersom man har noe kriminelt på rullebladet, kan man bli nektet å ta førstegangstjenesten. Alvorlighetsgrad, omfang, merknader fra politiet og hvor lenge siden det skjedde er faktorer som spiller inn.  Å ikke få tilstrekkelig sikkerhetsklarering på grunn av rulleblad, kan gi begrensninger for hva slags tjenester du kan utføre i Forsvaret. Enkelte avdelinger (slik som Garnisonen i Sør-Varanger, Militærpolitiet og Garden) har krav til 100 % plettfritt rulleblad.  Forsvaret har svart på et lignende spørsmål på nettsiden ung.no. Der skriver de: «Forsvaret vet at folk kan forandre seg og modnes. Derfor kan det i slike tilfeller bli vurdert om det finnes noen omstendigheter som er formildende. Alle som skal inn i Forsvaret blir vandelskontrollert. Der blir din vandel og rulleblad kontrollert på politiets attester. Det Forsvaret ser etter, er hvordan din situasjon ser ut i dag, derfor blir blant annet tid vurdert i helhetsbildet. Altså hvor mange år siden hendelsen skjedde. I tillegg kan det åpnes for at attester fra noen i din omgangskrets kan vurderes, som taler i din favør (altså om du i dag ikke har omgang med narkotika etc.)». Svaret på spørsmålet ditt vil altså bli at ja, cannabisrøyking på rullebladet vil kunne skape problemer for deg i forhold til tjeneste i forsvaret, men det vil ikke nødvendigvis gjøre at du nektes tjeneste.

Er du i tvil, kan du ringe Vernepliktsverket på 03003 og spørre om det du lurer på.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.