Alkoholiker

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei. Har en far som har problemer med alkohol. Vi bor 2 familier i samme hus. Han forandrer personlighet når han drikker, og kan bli veldig sint. Han kan drikke fra fredag til søndag minst, i ett hele dagen og natten. Vi er rådville. Han innrømmer ikke problemet sitt. Ber vi ham flytte ut er vi redd han ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Vi trenger noen råd…
Kvinne, 29 år

Det er vanskelig å være pårørende til noen som ikke har det bra og som du opplever stadig er ruset. Vi tenker at det som er viktig for dere er å sette grenser for hvor mye dere vil delta i ditt fars problematiske forhold til alkohol. Du kan konfrontere ham med hvordan du opplever drikkeproblemet hans, fortelle ham at du er bekymret, og at du ønsker å hjelpe ham inn i en eventuell behandling dersom han er motivert for det. Utover det må dere først og fremst ta vare på dere selv.

Hvis din far skal klare å slutte å drikke har han størst sjanse for det dersom det er noe han ønsker selv. Det kan kanskje være greit om din far får føle på konsekvensene av sine valg ved at du eventuelt gir beskjed om at du ikke vil ha kontakt med ham når han er påvirket av alkohol. Hvis du synes en slik samtale er for problematisk, kan du kanskje skrive et brev til ham, der du forteller hvordan du opplever situasjonen og gjerne vil hjelpe ham til en sunnere livsstil, fordi du er glad i ham!

Vi skjønner at dere er redde for å be ham flytte. Det er jo et ganske drastisk skritt. Men om dere føler at situasjonen er uholdbar, er kanskje den eneste løsningen å be ham flytte for en periode til han har bestemt seg for hva han skal gjøre.

Hvis du ønsker å prate med noen om dette kan du kontakte veiledningssenteret for pårørende eller ringe oss mellom 11-19. Sjekk gjerne denne hjemmesiden til Al-anon, dette er en organisasjon hvor pårørende til mennesker som har et alkoholproblem kan få hjelp. Det er også muligheter for god veiledning for dere alle på et Familievernkontor. Her finner dere en oversikt over kontorer nær dere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.