Min sønn doper seg?!

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

tabletter hviteHei. Jeg har funnet tabeletter på rommet til sønnen min, han er 17 år. De var rosa uten merke, i tillegg til pinex forte. Etter å ha søkt på felleskatalogen på preparatidentifisering fant vi ut at det matcher med Plenadren. Han har trent aktivt siden han var 15 år med vektløfting på treningssenter. Hvordan konfronterer vi og hva gjør vi? Følelsen av at verden raser sammen er stor :/
Kvinne, 36 år

Vi har stor forståelse for at dere er bekymret. Pinex forte inneholder kodein som er en opioid. Som beskrevet på Folkehelseinstituttet sine sider er det liten fare for utvikling av avhengighet når opioider brukes mot sterke smerter. Brukt som rusmiddel og etter gjentatte inntak, er de sterkt avhengighetsskapende. Det oppstår et sterkt ”sug” etter mer stoff (eng. ”craving”). Søket etter å få oppfylt suget kan dominere atferden slik at alt annet i livet synes uviktig.

Plenadren er oppført på idrettens dopingliste, og doping er egentlig ikke vårt fagfelt. Vi anbefaler derfor å stille spørsmål om Plenadren eller doping til Dopingtelefonen (tlf. 800 50 200).

Hvis du/dere vil konfrontere sønnen din følger her noen generelle tips. Vær rolig når du/dere snakker med ham, og ikke vær urimelig. Spør han om hans pillebruk i stedet for å komme med antakelser. Gjenta det han har sagt (slik du/dere har forstått det) så han kan få sjansen til å rette opp eventuelle misforståelser. Snakk konkret om hans handlinger, heller enn å snakke om hans personlighet/karakter. Bruk uttalelser som begynner med «jeg» heller enn uttalelser som begynner med «du». F.eks.: “Jeg opplever at jeg blir bekymret/sint/frustrert når du….» i stedet for: “Du gjør meg bekymret/sint/frustrert…» Hold deg/dere til saken, nemlig hans pillebruk. Ikke bli dratt inn i krangler eller diskusjoner om andre tema. Og til slutt, ikke kritiser hans pillebruk.

Hvis du/dere trenger å snakke med noen om din/deres rolle som pårørende kan du/dere ta kontakt med Piosenteret, eller ringe oss hver dag mellom 11-19. Du/dere kan også chatte med oss på hverdager mellom 14-17.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.