Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Marijuanarøyking

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

cannabisHei, jeg er 17 år og røyker marijuana ca. 1 gang i uken. Jeg har aldri hatt problem med dette og vet at jeg ikke kommer til å få det. Jeg røyker som oftest sammen med vennene mine bare for å ha en god tid le av dumme ting og slappe av. Dette har pågått i ca 1 år. Noen ganger kan det gå opp mot 1.mnd uten røyking og det er ikke noe problem for meg, eller noen av vennene mine. Jeg bor i en bygd med omtrent 7000 innbyggere, ingen utenom mine venner vet om røykingen, vi snakker aldri om det i offentlighet i frykt for å bli tatt, eller at noen skal begynne å spre rykter til andre i samfunnet som er uvitende om planten marijuana. Det vi er redde for er at noen av oss skal få ryktet »narkoman» eller »rusmisbruker». De fleste på min alder/generasjon er vitende om at marijuana ikker er et farlig stoff slik som staten vil ha det. Mitt spørsmål er, hvorfor er ikke marijuana lovlig? Det at det er ulovlig gjør at uskyldige mennesker som aldri har gjort noen noe, blir sett på som kriminelle og blandt noen uvitende »narkomane». Hva godt gjør loven som sier at cannabis er ulovlig? Tilslutt, vil du si at alkohol er farligere enn marijuana? Du vet sikkert best? 😉

Gutt, 17 år.

 

Hvorfor er cannabis ulovlig?

Det er ikke RUStelefonens oppgave å gjøre rede for norsk ruspolitikk. Spørsmålet ligger utenfor vårt mandat. Det er det enkelte lands lovgivende instanser som bestemmer dette. I Norge er det Stortinget. Vi kan ikke svare deg totalt objektivt på hvorfor det i Norge er ulovlig med cannabis. Norsk ruspolitikk, f.eks. forbudet mot hasj, er nok ikke basert på uavhengige analyser av reelle fysiske, psykiske og samfunnsmessige skadevirkninger av stoffene. Det er nok heller kultur, tradisjon og det overordnede hensynet til samfunnets ve og vel som er styrende. Hadde alkohol dukket opp på markedet i dag, ville det også trolig bli klassifisert som narkotika.

I Norge er det demokrati og ytringsfrihet. Du er i din fulle rett til å kjempe for dine synspunkter gjennom politikken eller via andre kanaler. Det er mange som deler dine synspunkter, og de som jobber politisk for avkriminalisering og/eller legalisering av cannabis tilhører gjerne liberalistiske partier. 

Hva godt gjør loven som sier at cannabis er ulovlig?

Loven er med på å begrense bruken av cannabis. Vi vet at folk har veldig forskjellige psykiske og fysiske forutsetninger med hensyn til det å takle bruk av cannabis/rusmidler. I et folkehelseperspektiv vil loven derfor være med på å forebygge skadevirkninger cannabis/rusmidler kan ha på enkelte.

Er alkohol farligere enn marihuana?

Det er ingen fasitsvar på dette spørsmålet. De som forsker på rusmidler vil kvie seg sterkt for å sammenlikne stoffer med hensyn til skadelighet. Alkohol og cannabis kan begge ha skadevirkninger på ulike måter. Du kan lese mer om cannabis og skadevirkninger her, og om alkohol og skadevirkninger her. Du kan også gå inn på rusinfo.no og lese spørsmål og svar om disse rusmidlene.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.