bekymret for drikkemønster

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

lglassHei. Jeg er bekymret for min far som drikker alkohol hver dag, og da flere glass, utover hele kvelden. Jeg har aldri sett han full, bare brisen iblant. Det som bekymrer meg, er at han aldri har en hvit dag. Selv om han må kjøre bil og kommer sent hjem, åpner han flaska da. For meg ser det ut som at han er avhengig av vinen, men ikke alkoholiker i vanlig forstand, siden han jo ikke drikker for å bli full. Hvordan skal jeg kunne gjøre noe med dette? Har sagt det til han, men han fornekter bare at det er et problem.

Vi forstår at dette er vanskelig for deg. Det er ikke noe godt at barn bekymrer seg for sine foreldre, og det er kjempebra og modig at du sagt i fra til han.

Alokohol er et sosialt akseptert rusmiddel og det kan derfor være vanskelig å få mennesker som kanskje drikker for mye til å fortså at de kan ha et problem. Skillet mellom alkoholbruk og alkoholmisbruk kan være vanskelig å definere, og det varierer dessuten fra person til person hvor ofte de kan drikke før de har et avhengighetsproblem.

Det å drikke litt vin eller øl til maten om kvelden flere ganger i uken, har nok blitt mer vanlig i Norge i de siste årene. Mange bruker alkohol som en belønning, for eksempel etter en lang dag med jobb og andre daglige oppgaver. Det anbefales å ikke drikke mer enn 10 gram ren alkohol for kvinner og 20 gram for menn per dag. En alkoholenhet (for eksempel 1 lite glass vin eller 1 liten flaske øl) inneholder cirka 12-15 gram ren alkohol. Risikoen for skader på en rekke indre organer øker ved daglig inntak av tre alkoholenheter, for eksempel 3 små glass vin om dagen.

Man kan godt være avhengig av alkohol uten å drikke seg full hver gang, og å drikke flere glass vin hver kveld høres litt mye ut. Likevel er det vanskelig for oss å vurdere om faren din har et avhengighetsproblem. Selv mener han tydeligvis ikke det, uten at det trenger å være en garanti for at han ikke har det. Men at det er et problem for deg er noe han bør ta hensyn til! For er det et problem for deg som er barnet hans er det også et problem for han. Barn skal ikke ha ansvar for sine foreldre og skal ikke behøve å gå rundt å være bekymret for dem. Det er viktig at faren din forstår at selv om han ikke synes han har et problem så er du bekymret for han og liker ikke at han drikker hver dag. Du kan eventuelt forsøke å snakke med han en gang til og si nettopp det, at du blir bekymret og at det er slitsomt og vanskelig for deg å være bekymret.

Nå skriver du ikke hvor gammel du er, men om du er barn/ungdom og bor hjemme, så har du kanskje en voksen til du bor sammen med eller som du stoler på? Da kan du eventuelt snakke med h*n om dine bekymringer, slik at h*n kan ta det opp med faren din. Om du ikke har noen voksenpersoner som du stoler på, kan du for eksempel snakke med helsesøster på skolen din eller ta kontakt med helsestasjon for ungdom. De har god erfaring i å prate med ungdom og kan hjelpe deg med å finne ut hva du kan gjøre. Om du ønsker å snakke med noen anonymt kan du for eksempel ringe Kors på halsen, som er Røde Kors sin hjelpetelefon for barn og unge under 18 år. Du kan også ringe oss på 08588, hver dag mellom 11-19 (onsdager 10-21).

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.