Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Problemer og sykdommer

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Kan man få noen spesielle sykdommer og problemer etter å ha brukt narkotika?
Kvinne, 13 år fra Østfold

Narkotika er en samlebetegnelse for flere ulike stoffer som ofte deles inn i tre ulike grupper. Den ene gruppen kalles dempende rusmidler, og her finner vi stoffer som heroin, benzodiazepiner og alkohol (alkohol er ikke narkotika men et rusmiddel). Den andre gruppen kalles sentralstimulerende, det er stoffer man blir gira og oppspilt av. Her finnes blant annet amfetamin, kokain og khat. Den tredje gruppen kalles hallusinogene stoffer. Hallusinogen betyr at man kan se, høre, oppleve ting på en anderledes og forsterket måte, for eksempel kan man oppleve det som man lever i en fin drøm eller et mareritt. I denne gruppen finner man blant annet  LSD, meskalin og psilocybin (f.eks i spiss fleinsopp). Noen stoffer er en blanding av ulike grupper: Hasj er f. eks. er et dempende og hallusinogent stoff,  og ecstasy er f.eks et sentralstimulerende og hallusinogent rusmiddel.

Som du ser finnes det mange typer narkotika, og alle typene virker på forskjellig måte og har ulike skadevirkninger. Man kan både få fysiske (kroppslige), psykiske (tanker og følelser), sosiale (problem med familie og venner f.eks.) og økonomiske (bruker alt for mye penger på narkotika, og får gjeld pga det) plager og skader av å bruke narkotika. Legger ved en link her til en side der du kan lese mer om hvilke skadevirkninger de ulike stoffene har. Hvis du ønsker mer informasjon om dette kan du også ringe oss på 08588 (alle dager mellom 11 og 19), eller du kan chatte med oss på hverdager 14-17.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.