sunsetHvordan fant de ut at man blir ruset av hasjplanter, opiumsvalmuer og koka planter?
Kvinne, 14 år.

Hvis dette er en skoleoppgave, så kan du finne mye nyttig informasjon på våre nettsider «veiledning til skoleoppgaver». Ragnar Hauge har skrevet en bok som heter «Rus og rusmidler gjennom tidene», en bok du kanskje kan låne på biblioteket.

Litt info om narkotikaens historie: Noen av stoffene vi idag kaller narkotika, er svært gamle. Opiumsstoffer utvunnet fra opiumsvalmuene ble brukt før Kristi fødsel og er fortsatt vårt mest effektive smertestillende middel, samtidig som det er billig å produsere. Cannabis er en gammel kulturplante som blir dyrket i Asia allerede 3000-4000 år før Kristi fødsel. Gjennom årdhundrene ble planten brukt til mange formål, blant annet til å produsere tauverk. Fra 1840 ble planten brukt som medisin. Norske apotek solgte cannabis som medisin frem til rundt 1960.

Indianere i Andesfjellene tygger tradisjonelt  kokablader som et oppkvikkende middel. Kokain blir fremstilt i ren form i 1844 og blir en vanlig bestandel av styrke drikker og medisiner. Coca Cola lanseres i 1885 og for sit navn fordi den inneholdt kokain de første 18 årene. Skadevirkninger av kokain blir konstatert, men synes å være moderate i omgang. (Kilde: Hans Olav Fekjær: «Rus…», bok utgitt Gyldendal 2007.)

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar