rustlf-logo 75x67Jeg har begynt å oppleve at lystgass har blitt mer populært på fest. Jeg har en kjæreste på 18 år. Om han får tilbud om lystgass svarer han ikke nei.. Jeg vet veldig lite om lystgass og liker derfor veldig lite at han holder på med dette. Hva kan skje om man holder på med lystgass i lengden? Kan man få varige skader etter å ha gjort det en gang? Har jeg en grunn til å være bekymret?
Kvinne, 17 år

Ved innånding forårsaker lystgass (dinitrogenoksid) smertelindring, lett eufori (oppstemthet) og svimmelhet. Mange opplever også at lyder kan virke metalliske. Virkningen varer veldig kort, maks 5 minutter etter en inhalering. Større doser over kort tid kan dessuten medføre mild kvalme eller varig svimmelhet. Gassen i seg selv er ikke giftig, men kan fortrenge oksygenet i indåndingsluften og dermed føre til kvelning. Lystgass kan således være farlig, også ved én gangs bruk. Lengre tids bruk i større mengder er forbundet med symptomer som minner om mangel på B12-vitamin; blodmangel og skader på nervesystemet.

Du kan lese mer om lystgass i Store medisinske leksikon.

Legg igjen en kommentar