Hvilke skadevirkninger har narkotika?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Jeg er ei jente som lurer på hvilke skadevirkninger har for kroppen, dette lurer jeg på gjennom en skoleoppgave:-)
Kvinne, 13 år fra Nord-Trøndelag

Det finnes mange forskjellige stoffer som kalles narkotika, disse deles ofte inn i tre hovedgruppergrupper. Den ene gruppen kalles dempende rusmidler, her finner man stoffer som opiater (f.eks heroin), benzodiazepiner (f.eks valium og vival) og alkohol (alkohol er ikke narkotika men et rusmiddel).
Den andre gruppen kalles sentralstimulerende rusmidler, og det er stoffer som gjør deg gira og oppspilt. I denne gruppenfinner vi blant annet  amfetamin, kokain og khat.
Den tredje gruppen kalles hallusinogene stoffer. Hallusinogen betyr at det påvirker sanseinntrykkene og fører til at man kan se, høre, oppleve ting på en anderledes og forsterket måte enn det som er virkelig.  I denne gruppen finner vi blant annet LSD, meskalin og psilocybin (f.eks i spiss fleinsopp). Noen stoffer er en blanding av ulike grupper: Hasj er for eksempel er et dempende og hallusinogent stoff, f.eks ecstasy er et sentraslstimulerende og hallusinogent rusmiddel.

De ulike stoffene har ulike skadevirkninger. Man kan både få fysiske (kroppslige), psykiske (tanker og følelser), sosiale (problem med familie og venner feks.) og økonomiske (bruker alt for mye penger på narkotika, og kan få gjeld pga det) plager og skader av å bruke narkotika. Legger ved en link her til en side der du kan lese om mer om hvilke skadevirkninger de ulike stoffene har. Hvis du ønsker mer informasjon om dette kan du også ringe oss på 08588 (alle dager mellom 11 og 19), eller du kan chatte med oss på hverdager mellom 14-19.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.