Jeg er ei jente som lurer på hvilke skadevirkninger har for kroppen, dette lurer jeg på gjennom en skoleoppgave:-)
Kvinne, 13 år fra Nord-Trøndelag

Det finnes mange forskjellige stoffer som kalles narkotika, disse deles ofte inn i tre hovedgruppergrupper. Den ene gruppen kalles dempende rusmidler, her finner man stoffer som opiater (f.eks heroin), benzodiazepiner (f.eks valium og vival) og alkohol (alkohol er ikke narkotika men et rusmiddel).
Den andre gruppen kalles sentralstimulerende rusmidler, og det er stoffer som gjør deg gira og oppspilt. I denne gruppenfinner vi blant annet  amfetamin, kokain og khat.
Den tredje gruppen kalles hallusinogene stoffer. Hallusinogen betyr at det påvirker sanseinntrykkene og fører til at man kan se, høre, oppleve ting på en anderledes og forsterket måte enn det som er virkelig.  I denne gruppen finner vi blant annet LSD, meskalin og psilocybin (f.eks i spiss fleinsopp). Noen stoffer er en blanding av ulike grupper: Hasj er for eksempel er et dempende og hallusinogent stoff, f.eks ecstasy er et sentraslstimulerende og hallusinogent rusmiddel.

De ulike stoffene har ulike skadevirkninger. Man kan både få fysiske (kroppslige), psykiske (tanker og følelser), sosiale (problem med familie og venner feks.) og økonomiske (bruker alt for mye penger på narkotika, og kan få gjeld pga det) plager og skader av å bruke narkotika. Legger ved en link her til en side der du kan lese om mer om hvilke skadevirkninger de ulike stoffene har. Hvis du ønsker mer informasjon om dette kan du også ringe oss på 08588 (alle dager mellom 11 og 19), eller du kan chatte med oss på hverdager mellom 14-19.

Legg igjen en kommentar