Hva er det som hjelper når man er full?
Mann, 18 år fra Oslo

Vi er litt usikre på hva du mener når du spør om hva som hjelper når du er full. Tenker du på hvordan du fortest blir edru igjen? På hvordan du kan forebygge fyllesyke? Hvordan unngå ubehagelige bivirkninger som kvalme og hodepine?
Generelt kan vi si at dersom du først har blitt full og opplever det som ubehagelig kan det hjelpe å drikke mye alkoholfri væske, kanskje spise litt hvis du klarer, og gjerne få litt frisk luft og aktivitet (gå en liten tur). Det er heller ikke uvanlig å føle seg bedre etter å ha kastet opp.
Når det gjelder fyllesyke skriver folkehelseinstituttet følgende:

Bakrus får man etter høyt alkoholinntak. De vanligste symptomer på «bakrus» er hodepine, kvalme, uvelhet og uro.

Årsak til bakrus

Når man har drukket store mengder alkohol og vært beruset over mange timer, vil kroppen og særlig hjernen tilpasse seg rusmiddelet. Etter høyt alkoholinntak kan man neste dag våkne i «bakrus». Man mener at bakrus i hovedsak skyldes at hjernen sliter med å venne seg til at alkoholen blir borte igjen – en slags abstinens. Uttørking og søvnmangel kan også bidra til bakrus.

Hva kan lindre symptomene?

De aller fleste såkalte vidunderkurer mot bakrus mangler vitenskapelig dokumentert effekt. Mest effektivt i forhold til bakrus er bruk av vanlig sunn fornuft.

Følgende råd er effektive og ikke skadelige:

Andre råd

Dette virker ikke

Legg igjen en kommentar