Fest og alkohol

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hei! Jeg har nettopp begynt å dra på fester og «samlinger» med en del folk der det er alkohol. Jeg har lite erfaring med alkohol fra før, men har smakt det en del gjennom oppveksten (bitteliten sipp for å smake, helt uskyldig). Tidligere har jeg aldri likt smaken, men etter å ha smakt det mer ordentlig syns jeg mye er godt. Jeg drikker litt, men blir ikke drita og er meg selv 100%. Så det jeg lurte på er egentlig om det kan gjøre noen skade? Det er snakk om en øl, et glass hvitvin el.l, ikke sprit. Kan det skade meg på noen som helst måte, og evt. hvikle bivirkninger har det? Jeg ønsker å prestere bra både på skolen og på trening, og vil ikke ødelegge det med alkohol.
Kvinne, 15 år fra

Det virker som at du er fornuftig og reflektert i forbindelse med din alkoholbruk. Det er helt riktig at alkohol kan gi skadevirkninger, særlig hos ungdom. Hvor mye alkohol som skal til før det er skadelig er vanskelig å si helt sikkert, det kan nemlig variere fra person til person. Videre er det ikke slik at små og kontrollerte inntak automatisk medfører skader. Gjennomsnittelig alder på ungdom som drikker for første gang er ca 15 år i Norge, og det er jo ikke sånn at alle disse utvikler skader som de tar med seg gjennom resten av livet.

Når det er sagt kan vi nevne noen av tingene det kan være greit å tenke over for unge som drikker alkohol, enten det er mye, eller bare av og til. Bruk av alkohol påvirker blant annet veksthormonet i kroppen. Veksthormon produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og er viktig for normal vekst og utvikling. Utskillelsen av veksthormon er størst i slutten av tenårene, når veksten er størst, og produksjonen synker gradvis med økende alder. Produksjonen og nivået av det mannlige kjønnshormon, testosteron, vil også gå ned.

Fordi ungdom ikke er ferdig utviklet hverken fysisk eller psykisk har de også dårligere forutsetningen for å takle alkoholens virkninger. Dette vil igjen øke sjansene for både fysiske og psykiske skader. I tillegg til fysiske og psykiske skader er det i tillegg en økt risiko for å pådra seg sosiale skader. Alkoholen reduserer vurderingsevnen, ungdom har mindre livserfaring enn voksne, og kan derfor gjøre lite veloverveide ting i alkoholberuselse.

Ved langvarig og hyppig bruk av alkohol foreligger det økt risiko for skader i hjerne og sentralnervesystem, lever, hjerte, bukspyttkjertel og hormonproduserende organer. Det er også økt risiko for kreft, for forstyrrelser i blodsystemet og for uopprettelige fosterskader. Etter langvarig alkoholbruk kan det også oppstå depresjoner og psykoseliknende tilstander. Det er også konstatert ødeleggelser av deler av hjernen. Du kan lese mer om unge og alkohol her.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.