Cannabis og kreft

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

cannabisFør dere legger ut informasjon om cannabis, så syns jeg dere skal skaffe dere all mulig informasjon om planten og dens virkemidler. Cannabis BLANDET med tobakk gir risiko for lunge og munnhuls kreft. Det er ikke cannabisen som gir kreft, det er tobakken. Dette er en informasjons side, da må dere gi ut korekt informasjon. Ikke at dere skal promotere cannabis, men ikke gi falsk/feil info til dem som leter etter svar. Sender med en link dere og kan se på. Den inneholder repotasje om cannabis og dens hjelpeefekt på kreft. https://www.renalandurologynews.com/bladder-cancer-risk-lower-in-pot-smokers/article/292174/

Takk for innspill. Slike problemstillinger er noe vi jobber med hele tiden, derfor setter vi pris på innspill slik at vi kan forbedre oss. Vi går ut fra at det er i brosjyren om cannabis du er uenig i fakta (det er her det står at cannabis kan øke risikoen for kreft i lunge og munnhule). Dette er en brosjyre som er utviklet i samarbeid med Uteseksjonen, Nasjonalt folkehelseinstitutt, divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning og oss hos Rustelefonen. Denne brosjyren (og andre) vil etterhvert bli revidert, da vil innspill som dette være noe vi bringer med oss inn i samarbeidet om innhold i ny brosjyre.

Informasjonen du sier er feil er hentet fra Statens folkhehelsäinstitut i Sverige; «Skador av hasch och marijuana. En gjenoomgang av vetenskapliga studier publicerad til och med år 2008», se kap. 18 s.102. Samtidig finnes det andre studier som ikke viser de samme tendenser. Ser vi til National cannabis prevention center i Australia (NCPIC; link er til deres hjemmeside hvor det er søkt etter cancer) sine nettsider ser vi forskning med andre tendenser.  Her vises det til tysk forskning som sier at cannabis kan ha en anti-kreft effekt, slik din link også viser. Slik vi leser din link til forskning på feltet, vil ikke det at cannabis kan gi en redusert risiko for blærekreft nødvendigvis bety at det ikke kan øke risiko for kreft i lunge og munnhule. I NPCIC sin «fast facts on cannabis» sier de også at cannabis kan øke risiko for kreft da cannabisrøyk inneholder mange av de samme stoffene som tobakkrøyk (også kreftfremkallende stoffer) . Kanskje er det sånn at cannabis både kan øke risiko for noen typer kreft, samtidig som det kan ha en anti-kreft effekt på andre typer kreft?

Videre er det velkjent at tobakk gir økt risiko for kreft i lunge og munnhule. Som du ser i vår brosjyre blir det sagt at en økt risiko for utvikling av KOLS finner sted når det forekommer kombinasjon av cannabis og tobakksrøyking. Kanskje burde brosjyren inneholdt mer av farene av tobakk siden cannabis ofte røykes sammen med tobakk i Norge. Som den engelske professoren David Nutt nylig sa på fagmøte hos SIRUS er det å blande tobakk og cannabis også vanlig i Storbritania. Han viser til en annen cannabiskultur i USA  der det ofte er marihuna rom røykes uten at det blandes med tobakk og dermed reduserer potensielle skader. Kanskje burde et slikt fokus få mer oppmerkosomhet i en ny revidert cannabisbrosjyre.

Som sagt tar vi med ditt innspill når brosjyren skal revideres.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.