Alkoholproblemer

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

vinflaske og -glassHvordan hjelpe min mor med alkoholproblemet?
Kvinne, 60 år fra Oslo

Vi kjenner ikke til situasjonen og må derfor svare generelt om hjelp til personer med et alkoholproblem.

Det viktigste er motivasjon til endring hos den som besitter problemet. Ingen andre enn personen selv får gjort endring i tilværelsen, med støtte og hjelp underveis kan det bli enklere å få gjort endringene personen selv ønsker. Det vil derfor være viktig å motivere personen til endring. Dette er viktig både før personen eventuelt mottar noen hjelp, mens hjelp mottas, etter at hjelpen har opphørt, og tilsvarende når personen selv gjør endring i situasjonen.

Om persoenen ønsker å gjøre noen endringer, men vil gjøre det selv, kan siden rushjelp.no være en start. Dette er Stiftelsen Bergensklinikkene sine internettside for tester og selvhjelpsprogrammer. Bruken av testene og selvhjelpsprogrammene kan skje helt anonymt på internett.

Ønsker persoenen å motta hjelp for å gjøre endringer går veien via fastlegen (eller ruskonsulent hos NAV) . Har ikke personen fastlege kan det ordnes her. Om det blir aktuelt med behandling finner du ulike tilbud og ventetider på frittsykehusvalg.no.

Er personen aktiv i arbeidslivet kan det også være en ide å ta kontakt med Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Andre igjen finner den støtten man trenger hos selvhjelpsgrupper som f.eks. Anonyme Alkoholikere, dette kan også fungere som et supplement til annen behandling.

Vi vil også ta med at vi har stor forståelse for at situasjonen din kan oppleves svært vanskelig og utfordrende, det å være pårørende til person med alkoholproblem kan være krevende og mange vonde følelser kan komme i kjølvannet av dette. Vi tenker at det er viktig at du ikke bebreider deg selv, og at du ikke går rundt med dårlig samvittighet. Moren din er en voksen dame som selv bestemmer hvordan hun vil leve sitt liv. Hvis hun har det vanskelig og trenger hjelp er det hennes ansvar at hun benytter seg av den hjelpen som er tilgjengelig. Hvis du trenger å snakke med noen om din rolle som pårørende kan du kontakte veiledningssenteret for pårørende, al-anon eller du kan ringe oss hver dag mellom 11-19, evnt cahtte med oss på hverdager mellom 14-17.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.