Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hvor fort bli man full?

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

alkohol bildeHei 🙂 jeg lurte bare på hvor fort man blir full, og liksom hvor mye (i dl) øl man ka drikke før man blir full? Veier litt over 50 kg, og trener ikke så mye, men er VELDIG sjeldent syk.. Kan jeg f.eks drikke en hel glassflaske av øl uten å bli full?
Kvinne, 13 år fra Buskerud

Du er veldig ung så i utgangspunktet anbefaler vi deg å vente med å drikke alkohol. Undersøkelser viser at jo tidligere man begynner å drikke alkohol, desto større er sjansen for å utvikle alkoholproblemer senere i livet. Fordi ungdom ikke er ferdig utviklet hverken fysisk eller psykisk har de også dårligere forutsetningen for å takle alkoholens virkninger. Dette vil igjen øke sjansene for både fysiske og psykiske skader. Det er viktig å ha kunnskap om dette før du bestemmer deg.

Hvor høy alkoholpromille man får (og hvor full man blir) avhenger av flere ting. Kjønn, kroppsvekt, hvor mye man drikker, hvor fort, væskebalansen i kroppen og om man drikker på tom mage, er alle viktige faktorer.
Hvor mye alkohol man tåler og hvor fort den blir tatt opp i blodet varierer veldig fra person til person, men menn tåler generelt mer enn kvinner. Alkoholen går spesielt raskt (blir absorbert) i blodet hvis du drikker den på tom mage. Dette kan føre til en ukontrollert og ubehagelig promille, der man lett kan bli dårlig. Derfor blir man rådet til å spise skikkelig før, eller mens, man drikker alkohol. Å drikke vann mens man drikker alkohol er også en smart måte å beholde kontrollen på promille.

 Som en tommelfinger når det gjelder alkoholpromille gjelder:
– Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.
– Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.
– Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.
– Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelses- problemene øker med stigende promille.
– Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.Hvis du ønsker mer informasjon om hvordan alkohol virker anbefaler vi denne artikkelen her.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Velkommen til RUSinfo!

Fredag 14.juni stenger tjenesten kl 17

Vi beklager eventuelle ulemper