cannabisHei, Jeg er en kvinne på 20 år, som har noen spørsmål om hasj. Det er dessverre slik at flere og flere bruker hasj (røyker det, brownies). Mange av mine venner bruker det på fest. Jeg har hatt psykiske-problemer før, og det er det vondeste jeg har opplevd. Så jeg kommer aldri til å prøve det. Men her kommer spørsmålene: 1. Kan man få i seg hasj, av å være i samme rom som de, som røyker det? 2. Hvor mange får psykiske problemer av å røyke/bruke hasj? 3. Hvor farlig er det å røyke/spise brownies hasj ? Mine venner tror ikke det er farlig, men hvorfor ta sjansen? 4.Hva kan jeg gjøre/si for at dem skal høre? 5. Hvor mye får en i bot, om en blir tatt? 6. hva kan vi utenfor gjøre for å få de som allerede er avhengig til å slutte? når dem selv ikke innser det? Til slutt vil jeg si at det er flott det finnes slike sider, og det er dumt at hasjen sprer seg så fort. Og det blir jo ikke bedre av at de røyker hasj, på hver eneste ungdoms film heller akkurat.
Kvinne, 20 år fra Hordaland

 

1. Kan man få i seg hasj av å være i samme rom som de som røyker det?
I prinsippet, ja. Men det skal veldig mye til. Da må man sitte inne i et meget lite som som er helt fullt av røyk. Hvis du oppholder deg i et vanlig rom, og det er hasjrøyking der, vil du ikke få i deg virkestoffer nok til at det merkes.

2. Hvor mange får psykiske problemer av å røyke/bruke hasj?
Det er kommer litt an på hva du mener med psykiske problemer. Akutt – altså under rusen – er det nok en del som får reaksjoner i form av angst, paranoia osv. Men dette er ikke egentlig psykiske problemer, men en bivirkning av hasjen. Det er allikevel slik at noen – de som er disponert for det – kan pådra seg mer langvarige psykiske problemer. Dette er snakk om en temmelig liten del av befolkningen. Du finner en ganske ok artikkel om temaet på forskning.no.

3. Hvor farlig er det å røyke/spise brownies hasj?
Det er sånn omtrent like farlig å spise hasj(kaker) som å røyke hasj. Forskjellen er hovedsakelig denne:

4. Hva kan jeg gjøre/si for at dem skal høre?
Du kan fortelle dem hva du tenker og mener, og gi dem informasjon. Utover det kan det være en idé å tenke på hvor langt du skal gå for å få dem til å høre, og hvor mye tid og krefter du er villig til å bruke på dette. Vi tenker at det er ikke ditt ansvar å få dem til å høre. De er nødt til å ta sine egne valg. Her kan det kanskje være interessant å lese tråden.

5. Hvor mye får en i bot, om en blir tatt?
Det kommer an på om man er tidligere straffet, hvor mye det er, om det er til eget bruk eller beregnet på salg osv. Når det gjelder besittelse til eget bruk, vil inntil 10-15 gram hasj føre til bot. Størrelsen på boten varierer, men det er nok snakk om en del tusen kroner.

6. Hva kan vi utenfor gjøre for å få de som allerede er avhengige til å slutte?
Informere dem om ulike hjelpetiltak og tjenester. Dere kan prøve en eller flere av følgende:

I noen miljøer kan det være at flere og flere bruker hasj. Rent statistisk er det ikke helt slik. Dette kan du finne ut mer om ved å se på statistikk.

Legg igjen en kommentar