Hei jeg har en kamerat på 20 år som sliter veldig med alkohol. Han sliter mye med tanker og har blitt stemplet som psykisk syk, og han tror at det hjelper og drikke bort sorgene sine «/ har forklart han flere ganger at det ikke hjelper og at det bare sårer de rundt han. Han vil ikke innrømme at han har et alkoholproblem, straks han får tak i penger bruker han meste parten på alkohol. Når han får blackout, drar han til nærmeste utested for og få noe og drikke selvom det er i ukedagene. Har vært psykologen hans lenge nå, men jeg kan ikke hjelpe han hele tiden, går utover meg og blir bare liggende og tenke på det om natten. Så har dere noen tips til hvordan jeg og andre kan hjelpe han og bli kvitt problemet?
Kvinne, 20 år fra Finnmark

Mange pårørende til personer som har rus og/eller psykiske problemer opplever det som veldig vanskelig. De pårørende (i dette tilfellet deg og vennene dine) har et ønske forandring. Hvis personen det gjelder enten ikke vil, eller er ambivalent til å søke hjelp, blir det vanskelig, og de pårørende føler seg både hjelpeløse og rådløse i situasjonen. Slik vi forstår det har du og vennene dine forsøkt å hjelpe så godt dere kan, og også vært så hjelpsomme at det tilslutt går utover egen velbefinnende.

Det virker som du og vennene dine har forsøkt mye, er ganske slitne av situasjonen og opplever dere som ganske maktesløse. Vi foreslår at du/dere gjenomfører en bekymringssamtale med kameraten og ser om det kan hjelpe med en sturkturert samtale som setter fokus på dere selv og deres bekymring for han. På den måten får dere vite hva han selv mener om situasjonen, om han ønsker å gjøre noe med den og søke profesjonell hjelp for problemene sine hvis det er nødvendig. Under finner dere en guide til bekymringssamtalen.

 

Hvordan skal jeg bruke guiden?

Guiden er et sett av retningslinjer og anbefalinger utviklet for å hjelpe noen som har et rusproblem. Noen av retningslinjene, som f.eks. «tips om kommunikasjon,» kan være nyttig i mange ulike situasjoner, mens andre, som f.eks. «hva skal jeg gjøre i et medisinsk nødstilfelle?» er veldig spesifikke, og kanskje ikke treffende for den det gjelder. Alle mennesker er unike, og det er viktig å skreddersy hjelpen så man imøtekommer personens behov. Retningslinjene passer ikke nødvendigvis for alle og enhver som har et rusmiddelproblem, og problemer med rusmidler kan også være knyttet til mentale problemer.

 

Her følger noen tips for kommunikasjon med en som bruker rusmidler:

 

Hva hvis personen ikke er villig til å endre seg?

Vi håper at guiden kan være til hjelp for deg og gjøre det lettere å ta opp noe som er et vanskelig tema. Tenk godt igjennom hva du/dere vil si og formuleringene før samtalen, og la deg/dere ikke avspore under samtalen. Hvis han blir sint, unnvikende, angriper deg eller lignende betyr det ikke at han ikke har hørt hva du/dere sier og kanskje vil han tenke over det som har blitt sagt. Det kan derfor være lurt å avtale et nytt møte hvis du/dere tror han trenger tid på å tenke over det du/dere har sagt.

Hvis han ønsker hjelp for problemet med alkohol og/eller psykiske problemer må han kontakte fastlegen sin som kan henvise han videre til behandling.

Både han det gjelder og dere er velkommen til å kontakte oss på RUStelefonen 08588 mellom 11-19 hver dag hvis det er behov for det. Dere kan også chatte med oss på hverdager mellom kl 14-17.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar