Hva skjer i organene ved bruk av amfetamin og kokain?
Kvinne, 14 år fra Hedmark

Amfetamin og kokain er sentralstimulerende midler. Ved bruk av amfetamin øker puls, blodtrykk, åndedrett og temperatur. Det kan oppstå alvorlige tilstander som for eksempel akutt hjertesykdom, hjerneblødning, økt kroppstemperatur og psykoser som følge av amfetaminbruk. Som for amfetamin kan de kroppslige virkningene av kokain være livstruende med høy puls, høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, hjerteinfarkt og hjerneblødning. Kramper og økt kroppstemperatur kan også oppstå.

De psykiske virkningene kommer først og fremst ved høyere doser; under rusen kan man få angstanfall og bli irritabel. I sjeldne tilfeller kan man få hallusinasjoner og vrangforestillinger. Først og fremst kan dette skje hvis man tar mange enkeltdoser over lengre tid.Ved gjentatt bruk kan man også oppleve psykiske bivirkninger i kjølvannet av rusen: Søvnløshet, angst, hyperaktivitet og irritabilitet. Brukere kan bli voldelige, og man kan få kraftige anfall med panikkangst eller paranoide psykoser

Her kan du lese mer om amfetamin og kokain.

 

 

Legg igjen en kommentar