Hvordan ser man om noen er ruset? Hva skjer hvis man har gått på amfetamin for lenge?
Kvinne, 18 år fra Buskerud

Hvilke synlige symptomer rusmiddelbruk gir varierer fra rusmiddel til rusmiddel. Det som kanskje er mest påfallende er endringer i personligheten til den som bruker. Sentraldempende stoffer som opiater gjør gjerne brukeren slapp og trett, samt at pupillene kan bli ganske små og talen ofte blir treg/sløv. Sentralstimulerende stoffer som amfetamin og kokain har motsatt effekt. Brukeren får ofte økt energi og selvtillit, kan prate mye og fremstå som noe hektisk/urolig. I tillegg kan pupillene bli store. Du kan lese mer om virkning av forskjellige rusmidler her. Du kan også se på heftet Tegn og symptomer på rusmiddelbruk (gjennomgang av de enkelte stoffene begynner på side 16).

Du spør også om hva som kan skje hvis man går på amfetamin for lenge. Vi er litt usikre på hva du mener her, om man går på amfetamin for lenge i strekk, eller om man misbruker amfetamin for lenge, men med pauser mellom hver gang? Uansett er det slik at å bruke amfetamin over flere dager i strekk kan medføre til utmattelse grunnet mangel på søvn og mat. Dette kan ofte gi kraftig psykisk ubehag i form av angst, rastløshet, sinne, aggresjon og i noen tilfeller hallusinasjoner. Personer som misbruker amfetamin over lengre tid kan få verre nedturer fordi kroppen ikke alltid rekker å restituere seg fra gang til gang. Depresjoener er også en vanlig bivikning av hyppig amfetaminbruk.

 

Legg igjen en kommentar