Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Amfetamin og GHB

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Hvor farlig er amfetamin? Og hvor mye ødelegger det hjernen egentlig? Og hva er GHB laget av? Og hvor farlig er det egentlig?
Kvinne, 15 år fra Oslo

Amfetamin

KORTTIDSEFFEKTER
Høy puls og blodtrykk, samt høyere kroppstemperatur, er typiske korttidseffekter. Dette øker risikoen for alvorlige reaksjoner som hjerneblødning, hjerterytmeforstyrrelser og hjerteinfarkt. Vanligvis varer amfetaminrusen i 3-6 timer, men kan vare lenger ved høyere dose. Rusen kan også opprettholdes lenger ved å stadig innta nye doser. Slik kan brukeren gå i mer eller mindre kontinuerlig rus i flere døgn uten søvn. Dette øker risikoen for psykose, som kan arte seg som en tilstand av forvirring eller paranoia. Amfetamin kan påvises i blodet i ett til to døgn etter inntak, og urinen i 2 – 4 dager.

LANGTIDSEFFEKTER
Langvarig amfetaminbruk forbindes ofte med angst, depresjon og psykose. Paranoide tilstander hvor man føler seg forfulgt og overvåket er ikke uvanlig. Panikkangst er også et typisk problem. Dette kan arte seg som hjertebank og følelse av åndenød, og kan føre til at man ikke ønsker å gå ut blant mennesker. Brukere kan også bli aggressive og voldelige. Ved langvarig sniffing kan man få blødninger og sår på slimhinnene i nesen. Regelmessig bruk av amfetamin fører til at dosen må økes for å oppnå samme virkning. Vanligvis oppstår det ikke sterke fysiske abstinenser etter bruken. Plager som muskelverk, utmattelse og urolig søvn er allikevel vanlig. Den psykiske avhengigheten er mer alvorlig. Avvenning etter misbruk utløser ofte angst og depresjoner, og i enkelte tilfeller også selvmordstanker.

GHB

GHB finnes naturlig i kroppen som en dempende nevrotransmitter i sentralnervesystemet. Nevrotransmittere er sentrale for hjernens funksjon, fordi de benyttes som «budbringere» mellom nervecellene. På det illegale markedet er GHB som oftest laget av en hobbykjemiker. Det er feil å kalle GHB for flytende ecstasy kjemisk sett minner det verken om ecstasy, amfetamin eller LSD. GHB i flytende form ser ut som en klar eller gulaktig, seigtflytende væske, og kan lukte parafin. Stoffet blir ofte blandet med juice eller brus på grunn av en ubehagelig smak.1,4-BD og GBL omdannes til GHB i kroppen. Virkningen av 1,4-BD er noe sterkere. Det er vanskelig å vite hvor mye GHB man får i seg når man tar GBL eller 1,4-BD, overdosefaren er altså mye større!

HVA ER FARENE MED GHB?
Fordi GHB ofte er fremstilt av en hobbykjemiker, kan man være uheldig og få en blanding av lut og GHB, som har en etsende effekt i munn og hals. Drikker man rett fra flasken kan man dermed få store etseskader. Kvalme, hodepine, lavere hjerterytme, senking av blodtrykk og muskelkrampe er vanlige symptomer på overdose. GHB påvirker den delen av hjernen som blant annet styrer hjerte- og lungefunksjonen. Det er derfor spesielt viktig at personer med hjerteproblemer, lavt eller høyt blodtrykk, pustebesvær eller epilepsi ikke bruker GHB! Noen bruker GHB for å forsterke annen rus. Dette forsterker også bivirkningene. GHB er farligst når det er blandet med alkohol eller andre beroligende stoffer som Rohypnol og Valium. En overdose GHB vil føre til bevisstløshet og pusteproblemer, og kan resultere i pustestans og død.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.