Alkohol

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

vinflaske og -glassHei! Jeg lurer på om det er farlig/ skadelig å innta 8 øl bokser på engang ?

Kvinne, 20 år fra Akershus

Det kommer veldig an på hvor vant man er til å drikke. Men det kan absolutt føre til skader – ikke minst akutte skader fordi man er full. Inntak av alkohol gjør deg utsatt for mange typer skader. Statistikk viser at i de nordiske landene er 70-80 prosent av de som er innblandet i voldsepisoder påvirket av alkohol. I helgene er nesten alle som kommer med skader på legevakten i Oslo alkoholpåvirket. I tillegg til voldsutøvelse, er noe av dette relatert til nedsatt koordineringsevne og balanse, som gjør deg utsatt for fall og ulykker.

Alkohol kan kalles voldtektsdopet fremfor noe – 2 av 3 kvinner som ble voldtatt i Oslo i 2010 hadde drukket alkohol da de ble voldtatt. Du er også et enklere ransoffer.

Høyt inntak av etanol er giftig for kroppen – promille fra rundt 3 kan være dødelig. I kombinasjon med andre beroligende rusmidler, sovemidler, smertestillende midler og midler mot epilepsi, kan også langt lavere promille føre til død. Man kan bli bevisstløs og miste kontroll over blæren, fordi deler av sentralnervesystemet lammes. Respirasjonssenteret kan hemmes, slik at man får pustestans og dør. Ved alvorlig alkoholforgiftning er legehjelp livsnødvendig. Hvis man drikker fort og alkoholpromillen stiger veldig raskt, kan pulsen øke, man starter å svette og blodtrykket kan falle. Dette kan være svært farlig, og du bør derfor være ekstra forsiktig med drikke med høyt alkoholinnhold, for da er det bare en liten mengde som skal til for å få en rask stigning i alkoholpromille.

For å unngå å bli for full kan du gjøre noen enkle grep. Drikk sakte – ikke mer enn 1 enhet i timen er en god regel. 1 enhet tilsvarer for eksempel en liten flaske øl, et glass vin eller 1 serveringsenhet med brennevin. Husk å spise mat og drikke vann før og mens du drikker. Ikke ta andre rusmidler, eller medisiner, sammen med alkohol.

Her kan du lese mer om alkohol.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.