Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Besvimer av hasj

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Hei, jeg er en jente på 17, som har røyket hasj rundt 6-7 ganger. De to første gangene jeg røyket hadde jeg bare gode opplevelser, men den tredje gangen hadde jeg allerede drukket en del øl, pluss utblandet sprit (jeg pleier alltid å kaste opp etter sprit). Først satt jeg bare å lo av alt, før jeg plutselig ble veldig svimmel og redd og jeg la hodet mitt ned over bordet. Jeg har flere ganger hatt episoder i edru tilstand som kan ligne på angstanfall, hvor blir jeg svimmel, redd, mister all kontroll og kaldsvetter over hele kroppen, noen ganger besvimer jeg også.

Den tredje gangen jeg røyket (tok bare fire/fem trekk) skjentes det akkuratt som om jeg skulle få et angstannfall og jeg ble kjempe redd. Da noen venner kom bort for å høre hvordan det gikk med meg etter en liten stund (dette husker jeg ikke, men har fått det fortalt) hadde jeg ristet på hodet. Så prøvde jeg tydligvis å reise meg, men da hadde jeg vært helt borte i øynene og så besvimt på gulvet. Jeg var tydligvis bevistløs en kort stund, før jeg kastet opp flere ganger utover meg selv. Etter at jeg kom til bevistheten husker jeg bare brudstykker av kvelden og at jeg sovnet etterpå. Jeg røykte hasj flere ganger etter dette og da gikk det bra. Andre gang noe lignende skjedde,var i sommer da jeg var på en fest med med venner Jeg hadde kun spist ett knekkebrød den dagen og drakk fire/fem øl og en god del vin. Jeg husker at jeg var ganske beruset tidligere på kvelden, og at jeg og en venninne traff noen gutter som hadde hasj i en stor flaske/bong, jeg tok flere store trekk. Jeg ble etterhvert mer ukonsentrert, svimmel, kvalm og jeg kaldsvettet på hendene. Så besvimte jeg tydligvis igjen og det neste jeg husker er svart også at noen roper navnet mitt, jeg hører det, men greier ikke å fokusere eller svare, så jeg blir liggende stille. Så svartner det for meg igjen. Venninnene mine hadde ringt etter ambulansebåt etter å ha prøvd å få kontakt med meg i en halvtime uten at jeg reagerte og det hadde tydligvis kommet hvit skum ut av munnen min (?). Når ambulansefolka kommer husker jeg bare kaos, masse blått og gult lys frem og tilbake og at noen hele tiden roper navnet mitt uten at jeg greier å reagere. Etter dette sortner det for tredje gang og jeg merker ikke at jeg først blir fraktet til en båt, så i en ambulansebil og senere inn på legevakten, hvor en lege tydligvis snakker med meg uten at jeg kan huske det. Jeg sover natten over på legevakten uten at det skjer noe mer og dagen etterpå er jeg bare sliten og kvalm. Tredje gang dette skjer er jeg i parken med noen venninner. Jeg drakk en del øl og tok et eller to trekk av en vanlig joint. Plutselig blir jeg utrolig kvalm og hele parken snurrer og kommer mot meg i stor fart. Så blacker jeg ut, kaster opp, blacker ut, skriker fordi jeg er så innari redd og blacker ut igjen. Venninnene mine er med meg i parken i rundt en time også bærer de meg inn i en taxi og hjem. Dette husker jeg også bare brudstykker av, men venninnene mine har fortalt meg hva som skjedde. Fjerde gang det skjedde noe lignende hadde jeg som vanlig drukket en god del øl og vin før jeg røyker en joint med tre andre venninner. De andre snakker ivrig og ler av alt, mens jeg mister alt fokus. Alle bevegelser og lyder går utrolig sakte, men på en annen side utrolig fort. Venninnene mine som nå er vant til at jeg blacker ut, sier at jeg må holde meg våken, men jeg insisterer på å legge meg ned. Så blir jeg liggende helt stille, mens venninnene mine jevnlig prøver å vekke meg. Det som er anderledes denne gangen er at jeg på en måte er hundre prosent til stede i hodet. Jeg hører at de sier navnet mitt, kjenner at de heller en hel øl i annsiktet mitt for å få meg til å reagere, men kroppen min vil liksom ikke bevege på seg. Venninnen min ber meg klemme henne svakt i hånden, og dette er jo en bevegelse som egentlig ikke er vanskelig, men kroppen min kjennes tung som bly og jeg orker ikke engang å klemme svakt i lillefingeren min. Jeg hadde tydligvis veldig høy puls, kaldsvette i annsikt og på hender, helt livløs kropp og var ikke tilstede i øynene mine, selvom jeg hørte alt av hva de sa. Det var så skremmende, for det var virkelig som å være innestengt i sin egen kropp, uten å kunne slippe løs. Dette ble et veldig langt spørsmål, men jeg trenger bare noen å snakke med om dette for alle opplevelsene har vært så skremmende. Også syntes jeg det er så rart at jeg har reagert forskjellig hver gang, og at det noen ganger går helt fint å røyke hasj, mens jeg andre ganger besvimer. Fordi jeg er i et miljø hvor det er «vanlig» å røyke, VET jeg at jeg kommer til å gjøre det igjen, for jeg liker jo følelsen av å røyke de gangene det faktisk går bra. Hva er det som skjer med meg, og er det på noen måte mulig å unngå besvimelse og ambulanse hver gang jeg røyker?
Kvinne, 17 år fra

Takk for innlegget! Det var en veldig god beskrivelse av hva du har opplevd. Etter det vi kan skjønne, kan det være flere grunner til at du reagerer som du gjør.

1. Blandingsrus.
Ut fra det du sier virker det som kombinasjonen av hasj og alkohol har vært utslagsgivende. Man har jo en tendens til å bli litt uforsiktig når man drikker, og kanskje man røyker mer enn ellers. I tillegg vil jo de rusmidlene forsterke hverandre gjensidig og øke risikoen for at du blacker ut, eller blir svimmel/besvimer. Kanskje det er lurt å være forsiktig med denne blandingen? Du kan forsøke å minke inntaket hvis du skal blande; ev. kan du bruke rusmidlene hver for seg.

2. Uten mat og drikke ….
I en del av de opplevelsene du forteller om, har du spist lite før du drikker og røyker. Dette øker sjansen for å reagere som du gjør. Spis deg alltid god og mett før du drikker, det gjør at alkoholen går saktere over i blodet, og du blir mindre full. Hvis magesekken er full, vil også opptil 30% av alkoholen brytes ned i magen før det kommer over i blodet. Prøv å drikke annenhver enhet med alkohol og annenhver med vann/kaffe/te e.l.

3. Hjernen lærer
Noen ganger er det slik at de første gangene man prøver cannabis (hasj/marihuana), så gir det ikke noe særlig ruseffekt. Dette er hovedsaklig fordi hjernen og resten av organismen må «lære seg» rusen («akkomodasjon»). Etter hvert som man har brukt det en del ganger, kan man bli mer mottakelig for å «kjenne igjen rusen.» Det enkleste for å teste dette er å prøve med små inntak.

4. Disponert for angstanfall?
Du sier et sted i fortellingen at «Jeg har flere ganger hatt episoder i edru tilstand som kan ligne på angstanfall, hvor blir jeg svimmel, redd, mister all kontroll og kaldsvetter over hele kroppen, noen ganger besvimer jeg også.» Dette tyder muligens på at du er disponert for, eller har, en eller annen for for angslidelse. Slike ting vil gjerne forsterkes ved bruk av rusmidler (både hasj og alkohol). Dette er noe du kan snakke med legen din om.

Vi anbefaler deg å gå varsomt frem med denne blandingen; aller best er det nok å ikke blande. Vær alltid sammen med gode venner du stoler på og som kan ta vare på deg om noe inntreffer. Har du lyst til å snakke mer om dette, kan du ringe oss på 08588 alle dager fra 11-19. Vi er også på chat alle hverdager fra 14-17. Du finner informasjon om dette her.

Ta vare på deg selv, og husk at i det lange løp er det alltid bedre med litt for lite enn litt for mye!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.