Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Rustelfonense svenske propagandaløgner

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dere sier at cannabis gir kronisk rus, og viser til forskning. Hvordan kan det da ha seg at helsedirektoratet i denne brosjyren (https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/fakta-om-narkotiske-stoffer/Sider/default.aspx side 16) sier at metabolittene ikke er aktive? Hvordan kan det ha seg at de fleste brukere oppgir å ikke oppleve noen kronisk rus slik dere påstår? Hvorfor overdriver dere? Ser dere de negative konsekvensene av overdrivelsen i en sosial sammenheng? Ja, enkelte (langt fra alle) oppgir å føle seg litt avslappet, for de fleste gjelder dette en eller to dager etterpå. Noen få sier de har blitt sløvere av cannabis. Men dette kan jo skyldes psykiske årsaker, ikke nødvendigvis metabolitter. At det er et lite mindretall som opplever det er jo en sterk indikator dithen. Og hvordan har det seg at Helsedirektoratets faglige vurdering er en annen enn deres? Hvorfor lenker dere egentlig til svensk forskning, når hele den svenske narkotikapolitikken og forskningen deres er såpas kontroversiell i internasjonal sammenheng som den er? Forskere som Svanaug Fjær har pekt på avholdsbevegelsens tradisjonelt sterke posisjon i Sverige. Forskningen er ikke nøytral, og det er særlig lite nøytralt av dere å f.eks. ignorere britisk, nederlandsk og amerikansk forskning. Om det er slik at metabolittene er aktive, er ikke dette tilfellet for en rekke krydderurter og helt lovlige midler på apoteket også, i varierende grad? I hvilken grad er de aktive? Flertallet av brukererfaringer tilsier jo at man ikke får noen kronisk rus av cannabisbruk. Synes dere ikke det er litt uansvarlig å spre sterkt stigmatiserende overdrivelser? Har dere noen erfaring med bruk selv? Hvordan kan dere våge å komme med slikt sludder som at cannabis gir kronisk rus og dermed oppfordre til kraftig diskriminering mot ansvarlige voksne brukere av et middel som burde vært lovlig for lenge siden? Alle som leser dette med kronisk ruspåvirkning som har noen som helst kontakt med virkeligheten og erfaring med bruk selv ler av dette sludderet. I beste fall er det en kraftig overdrivelse. Og det øker den uakseptable stigmatiseringen av en mindretallsgruppe. Det fører til at folk som nyter cannabis på ansvarlig vis en gang i blant kan bli stemplet som sløve og evneveike. Ser dere ikke dette? Denne typen diskriminering må motarbeides, og det gjør dere IKKE med denne typen overdrivelser. Faktisk er dette offentlig sanksjonert undertrykking og mobbing, og det er helt uakseptabelt. Jeg håper staten blir dømt til klekklige erstatninger når narkotika blir legalisert, for den uakseptable undertrykkingen og forfølgelsen av uskyldige. Stoler mer på Helsedirektoratet enn dette propagandatalerøret.

Mann, 42 år fra

La oss først si at vi ikke støtter oss til «svensk forskning» på cannabis. Vi støtter oss like mye til annen europeisk forskning i tillegg til amerikansk og australsk. Du har rett i at Helsedirektoratet – i brosjyren du refererer til – sier at metabolittene ikke er aktive. Det kan virke som om Helsedirektoratet har vært litt unøyaktige her. Forskning viser at metabolitten 11-OH-THC er f.eks. nesten like psykoaktivt som THC selv. I tillegg lagres også THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) i fettvevet, og ikke bare metabolittene. Mange studier har vist at dette er tilfelle. Disse studiene inkluderer biopsier (vevsprøver) av cannabisbrukere, som påviste høye nivåer av THC i fettvevet deres. Det finnes dessuten studier utført på dyr, hvor man har benyttet radioaktivt merket THC, som tydelig kan påvise høye konsentrasjoner av THC i fettvevet etter administrasjon.

I denne kommentaren fra Jan Copeland, direktør for The National Cannabis Prevention and Information Centre (NCPIC) i by Text-Enhance»>Australia omtaler han den samme problemstillingen. Han mottar en e-post som sier: «THC metabolites are not psychoactive. Only delta-9 tetrahydrocannabinol is psychoactive. d9-THC is not stored in body fat. Over 4-6 hours post ingestion, d9-THC is metabolised into compounds like 11-OH-delta 9-THC, 8 beta 11-diOH-delta 9-THC and 11-nor-delta 9-THC-9-COOH, known commonly as metabolites, which are not psychoactive. …The scenario of re-intoxication from release of stored, non-psychoactive THC metabolites is simply not possible. It is the same as claiming you can run your car on what comes out of the tailpipe.

Copeland skriver om denne kommentaren: «The reason I reproduce this fallacious claim is to alert readers to question the evidence and not be seduced by strings of scientific and quasi-scientific jargon passed off as science. To set the record straight and paraphrase Professor McGregor’s response: it is simply wrong to claim that THC is not stored in fat. There are many studies going back to 1973 proving that it is, including fat biopsies of human cannabis users showing high levels of THC in their fat. There are also studies involving radioactive THC showing clearly its high concentration in fat tissue after administration to laboratory animals. The correspondent is also wrong in claiming that all of these metabolites are non-psychoactive; 11-OH-THC certainly is. This is an interesting area of future human research with significant implications across the board.»

Vi hevder forøvrig ikke at cannabis fører til livsvarige hjerneskader, men at det kan gi langvarig reduksjon av intellektuelle funksjoner.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.