Psykososialt stress

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Hva er psykososialt stress? og opplever rusmisbrukere dette i hverdagen?
Kvinne, 22 år fra Oslo

 

Begrepet psykososial er sammensatt av to ord. Det ene er ordet -psyko. Det betyr sjelen og sinnet vårt, altså hvordan vi har lagret tanker, følelser og fornemmelser fra alt vi har opplevd, oppfattet, lært, tenkt og følt gjennom hele livet og hvordan vi opplever, tenker og føler nå. Den andre delen av ordet er -sosial. Det kan forklares som det som skjer mellom personer og mellom personer og deres omgivelser. Psykososialt kan vi dermed forklare med hvordan vi kjenner at vi har det ”inni” oss når vi tenker på eller er i samspill med andre mennesker, dyr, ting vi gjør og sier, naturen og andre omgivelser.

Det er helt sikkert veldig mange rusmisbrukere som opplever en stressende psykososial situasjon; både inni seg selv og i samspill med andre. Man kan vel tenke seg at opplevelsen av psykososialt stress øker jo lengre og mer omfattende misbruket er.

For mange rusmisbrukere kan nok psykososialt stress være en av årsakene til at de bruker rus. Det kan f.eks. være snakk om en vanskelig og ustabil oppvekst, gjerne med en eller flere foreldre som ruser seg.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.