Hei, jeg er en jente på 18 år som skal startet opp med Sobril, 15 – 45 mg i døgnet. Har hørt at man blir lett avhening av dette, stemmer det? Hvor lenge kan jeg bruke denne dosen uten at skjer? Jeg lurte også på hvor lang tid det tar fra man tar tabletten til den starter å virke?

Kvinne, 18 år.

Sobril inneholder virkestoffet oxazepam, som bl.a. benyttes som et søvdyssende og angstdempende legemiddel. Og ja, Sobril kan være avhengighetsskapende. Faren for avhengighet regnes som temmelig stor. Varigheten av behandlingen bør derfor normalt ikke overskride 4 uker når det brukes som søvndyssende middel (hypnotikum), og 2-3 måneder når det brukes som et angstdempende middel (anxiolytikum). Behandling ut over denne perioden bør ikke skje uten revurdering av situasjonen. Det utvikles vanligvis toleranse for den dempende (sedative) komponenten etter 1-2 uker. Pga. fare for tilvenning bør preparatet gis i et begrenset tidsrom. Risikoen for avhengighet øker med dosen og med behandlingens varighet. Sobril har en relativt langsom virkning. Det betyr at maks. serumkonsentrasjon (maks. virkning) kommer etter 2-4 timer. Her kan du lese mer om Sobril.

Legg igjen en kommentar