Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Alkohol

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Hver gang jeg drikker får jeg blackout. Jeg har prøvd å øvd meg på å drikke sakte og mindre, men med en gang jeg begynner å bli litt småfull heller jeg innpå. Når jeg går tom for drikke, stjeler jeg drikke. Jeg spyr heller nesten aldri, kun av og til når jeg blander alkohol med hasj. Jeg har en onkel, han har jeg blitt fortalt at er alkoholiker. Han drikker ikke hver dag som de fleste alkoholikere, men når han først drikker, drikker han til det blir tomt. Og da blir veldig full. Jeg føler jeg kan kjenne megselv litt igjen på det. Før tålte jeg å drikke masse alkohol. Drakk gjerne to flasker Cava, og de gikk somregel tomme på vorset. Drikker jeg to flasker nå, våkner jeg som regel opp full neste morgen og husker ingenting fra kvelden. Ei venninne av meg fortalte meg at det kunne være noe med at levra ikke tåler alkohol lenger, eller noe, husker ikke helt hva det var hun sa.

Kvinne, 19 år fra

Hvis du får blackout hver gang du drikker tyder det på at du drikker for mye og/eller for fort. Det er ikke bare mengden alkohol som drikkes som bestemmer om du får blackout, hvor fort promillen stiger i kroppen din kan også ha betydning. Det vil si at hvis du drikker fortere enn tidligere, har spist mindre, er mer stresset, mindre uthvilt osv vil alt dette kunne bidra til blackout.

Du skriver at du har øvd deg på å drikke sakte og mindre, men at du ikke har fått det til. Har du forsøkt å si til deg selv at du skal drikke minst en alkoholfri drikk mellom hvert glass med alkohol. Dette kan være til god hjelp for noen. Videre kan du kanskje be venner om hjelp. Fortell dem at i dag skal jeg ikke drikke mer enn så og så mye, og be dem minne deg på det utover kvelden.

Det at din onkel har et usunt drikkemønster betyr ikke at du må få det samme. Selv om noen undersøkelser viser til en risiko for genetisk arv av alkoholrelatert problematikk er det mange andre faktorer som er med å påvirke dette. Oppvekstvilkår, vennemiljø og andre personlige egenskaper er særlig viktig. I tillegg er det slik at denne type arv synes å være mest aktuell fra far til sønn, altså er det ingenting å tenke på i ditt tilfelle.

At leveren kan ta skade av for mye alkohol er helt riktig, men det gir seg først og fremst til kjenne ved at du får smerter i magen når du drikker. Hvis du er redd for dette kan du kontakte lege og be om at det blir tatt leverprøver av deg.

Hvis du har lyst til å teste ditt alkoholforbruk og eventuelt gjøre en innsats for å redusere alkoholinntaket ditt finner du tester og selvhjelpsprogram på denne siden.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.