Spiss fleinsopp

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

rustlf-logo 75x67Hei. Jeg har for ikke så lenge siden om noen av den spisse fleinsoppens virkninger på mennesker. Hvor farlig er det å spise dette, finnes det bivirkninger, både fysisk og psykisk, og er grunnen til at den regnes som giftig innholdet av hallusinogener, eller finnes det andre farlige stoffer i soppen?
Mann, 16 år

Spiss fleinsopp virker på mer eller mindre samme måte som LSD og andre hallusinogene stoffer. Faren ved å bruke stoffet er først og fremst knyttet til den psykiske virkningen stoffet gir.

Det er ikke mulig på forhånd å forutse hvilken virkning LSD eller andre hallusinogener kan ha på den enkelte. Effektene kan i løpet av kort tid svinge mellom velbehag og frykt, fra en intens lykkefølelse til angst og panikk og sterke depresjoner. Hallusinasjonene kan være så kraftige at de kan medføre farlig atferd for brukeren. I noen tilfeller kan hallusinasjonene oppleves som svært skremmende. Slike ”bad trips” har gjerne sammenheng med vedkomnes psykiske tilstand, forventninger til rusopplevelsen og miljøet, men er også doseavhengige. Enkelte ganger kan hallusinogener utløse alvorlige og langvarige psykotiske episoder. En psykose er en alvorlig sinnslidelse med sanselige inntrykk og tankegang som ikke er forankret i realiteten, samt ingen sykdomsinnsikt. Et annet fenomen som kan opptre ved bruk av hallusinogener, er såkalte ”flash backs”. Det betyr at man en viss tid etter bruk (opptil flere måneder/år senere), får en plutselig og kortvarig gjenopplevelse av rusen uten nytt stoffinntak». Du kan lese mer om hva folkehelseinstituttet skriver her.

Som du ser gir bruk av hallusinogen stoffer først og fremst skader av psykisk art, men kan gi fysiske skader som følge av handlinger i ruset tilstand. Når det gjelder fysiske skader kan stoffet gi høyt blodtrykk og rask puls som øker faren for hjerteinfarkt, hjerneslag etc.

Vi er ikke kjent med at det er noen andre giftige eller farlige stoffer i soppen, men det kan jo være fare for å forveksle soppen med andre farlige sopper. Du kan lese mer om spiss fleinsopp og sopper som ligner her.

Til slutt: Det er greit å være klar over at rusen varer lenge – i mange timer. Så hvis man først er ruset, tar det lang tid før det går over. En annen ting du bør vite, er at fleinsopp regnes som narkotika. Hvis du blir tatt med det på deg, eller plukker det, kan du bli arrestert av politiet.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.