Alkolhol

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

keyJeg trenger hjelp. Hvordan kan jeg få min samboer til å tenke på familien og ikke på den farskens alkoholen? sliter

Kvinne, 24 år fra Troms

Det er viktig at han skjønner at dette tærer på dine krefter, på forholdet og på familien. Og det er viktig å formidle dette på en måte som gjør at han ikke får «hetta.» Det er lett for ham å føle at han har hele skylda, det er lett å skamme seg osv., og slike følelser kommer alltid i disse situasjonene. Si til ham at dette er vanskelig for deg og at du skjønner det er vanskelig for ham. I utgangspunktet: ikke konfronter eller «true» ham med ting. Fortell ham hvordan du opplever situasjonen, hva dine erfaringer og observasjoner er. Selv om han ikke åpner seg og vil snakke, er det viktig at han opplever at du ikke er ute etter å «ta ham,» men at du ønsker dialog.

Det kunne vært en begynnelse om han hadde vært villig til å stille seg selv spørsmålene: «hva slags forhold ønsker jeg å ha til alkohol?», «hvor mye/ofte ønsker jeg å drikke?», «hvordan skal jeg skaffe meg en oversikt over mitt forbruk? (man kan føre en dagbok/logg).» Har du prøvd å foreslå aktiviteter  av og til i helgene som ikke innbefatter alkohol?  Det kan også hjelpe for ham å drikke et glass vann eller en kopp kaffe mellom hver enhet alkohol; han vil da bli mindre full, og kanskje selv også oppleve at han får en bedre opplevelse med et lavere inntak. Det beste ville jo være om han selv merket at det faktisk gir en bedre opplevelse å begrense seg.

Det er mulig å kontakte fastlegen, legge frem problemet (gjerne i fellesskap eller din kjæreste alene), og kanskje be om en resept på Antabus (disulfiram). Det går an å ha dette stående til spesielle anledninger hvor det er viktig for dere at han ikke drikker seg full. Hos fastlegen kan man også få en henvisning til et behandlingsopplegg i en eller annen form, gjerne poliklinisk veiledning. Det kan være en hjelp for ham til å begrense bruken. I et slikt opplegg ville han utarbeide en målsetning i fellesskap med en terapeut, noe som kan være nyttig dersom han selv ønsker å gjøre noe med sitt alkoholforbruk.

Dersom du forsøker å snakke med han, og du føler at det ikke hjelper kan det være greit å ha i bakhodet at det er vanskelig, om ikke umulig, å hjelpe noen som ikke vil ha hjelp. I slike tilfeller er det viktig å klare å ta vare på seg selv. Hvis du ønsker å prate med noen om dette er du velkommen til å ringe oss hver dag mellom 11-19. Du er helt anonym.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.