Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

LSD

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

articlesJeg har en skoleoppgave om stoffet LSD, og skal skrive om hvordan rusmidlet brukes, hvem som er typiske brukere, hvordan LSD virker på kroppen (positive og negative virkninger), om det er enkelt å slutte med rusmidlet, og jeg må skrive om abstinens. Jeg vet at det står mye om LSD på ung.no, men jeg føler at jeg bør bruke flere kilder. Håper dere kan svare. Det hadde virkelig hjulpet masse! Takk på forhånd! 🙂
Kvinne, 14 år fra

Bruk av LSD er ikke veldig vanlig i Norge. Det er vanskelig å si om det finnes noen «typiske brukere.»

Virkninger av LSD
Effekten av LSD kan variere kraftig avhengig av faktorer som tidligere erfaring, innstilling, og miljø så vel som dosestyrken. Vanligvis gir LSD en følelse av forsterking og endring av følelser, sanser, minner og bevissthet for mellom 8 og 14 timer. I tillegg kan LSD frambringe synsbedrag som bevegende geometriske mønstre, spor etter gjenstander i bevegelse, og skarpe farger. LSD forårsaker ikke hallusinasjoner i ordets rette forstand, men snarere illusjoner og livaktige dagdrømlignende fantasier hvor ordinære gjenstander og erfaringer inntar en helt ny framtoning eller mening.

Rusvirkningene av hallusinogener kan være så skremmende at man ikke ønsker å ta stoffet på nytt. Hovedvirkningen er sansebedrag. Vanligvis er brukeren klar over at det som oppleves ikke er reelt, men kan gjerne senere i rusen, eller ved bruk av høye doser, likevel ha vansker med å forstå hva som er sansebedrag og hva som ikke er det. Former og farger på objektene forandrer seg. Vanlige kjente tanker eller situasjoner får uante meninger. Man kan ha følelsen av å ”se musikk” eller ”høre farger”. Oppfatningen av tid forandrer seg.

Det er ikke mulig på forhånd å forutse hvilken virkning LSD eller andre hallusinogener kan ha på den enkelte. Effektene kan i løpet av kort tid svinge mellom velbehag og frykt, fra en intens lykkefølelse til angst og panikk og sterke depresjoner. Hallusinasjonene kan være så kraftige at de kan medføre farlig atferd for brukeren.

LSD kan gi sammentrekninger i livmoren, og bruk av LSD under graviditet kan ha skadelige følger for fosteret. I en sammenligning med 20 andre rusmidler, ble LSD klassifisert som det 14. farligste. Til sammenligning var heroin nr. 1, alkohol nr. 5 og tobakk nr. 9. Les mer om denne undersøkelsen her.

Avhengighet og abstinens.
Det utvikles raskt toleranse for LSD ved daglig bruk. Dette betyr at man raskt blir tilvendt virkningen hvis man bruker det flere dager etter hverandre. Virkningen vil være som tidligere dersom stoffet benyttes på nytt etter ca. en ukes opphold. Avhengighet til stoffet kan forekomme, men den regnes ikke som veldig sterk. Det er heller ikke en fysisk avhengighet, slik det f.eks. er med alkohol eller heroin. Abstinensene vil derfor først og fremst være psykiske.

Her er en artikkel om LSD.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.